Home Dossiers Middeleeuwen De Habsburgse kin

De Habsburgse kin

  • Gepubliceerd op: 17 januari 2022
  • Laatste update 08 feb 2023
  • Auteur:
    Redactie Historisch Nieuwsblad
  • 1 minuut leestijd
De Habsburgse kin
Cover van
Dossier Middeleeuwen Bekijk dossier

In 1872 werd bevestigd wat iedereen al vermoedde: Karel V had een kolossale Habsburgse kin. Onderzoekers die zijn sarcofaag openden, zagen dat Karels onderkaak zelfs twee centimeter vooruitstak.

De buitenproportionele kin was voor Karel echt een handicap, want hij kon zijn mond niet dichtdoen en nauwelijks kauwen. Daarom spoelde hij zijn eten met grote hoeveelheden bier of wijn naar binnen, liefst buiten het zicht van anderen.

Meer lezen over Karel V? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.
Habsburgse kin van Karel V.
Op deze houtsnede van Karel V is geen poging gedaan zijn vooruitstekende onderkaak te camoufleren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €3,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

In de negentiende eeuw is Karels graf opengemaakt, waarbij zijn kinnebak gelijk opviel. En schetsen van Karels mummie vertonen inderdaad de opvallende trek. De vooruitstekende onderkaak was een familietrekje, dat bekend kwam te staan als de Habsburgse kin of kaak. Door de vele interfamiliaire huwelijken zouden er nog generaties Habsburgers mee worden geplaagd.