• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2010

  Filips de Goede. De echte vader des vaderlands

  Door: Annemarie Lavèn

  De Bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467) was een flamboyante verschijning op het internationale toneel. Geholpen door gunstige spelingen van het lot legde hij de fundamenten voor de latere Nederlanden. Zijn centralisatiepolitiek had ook een keerzijde, waar zijn nazaten de tanden op stukbeten.

  Als hij niet dood was geweest, had Filips de Goede zijn eigen begrafenis vast een groot feest gevonden. Het spektakel was een koning waardig. Twaalfhonderd figuranten waren ingehuurd om de lange lijkstoet op te luisteren. De overledene werd onder een baldakijn van goudlaken naar de Sint-Donaaskerk in Brugge gebracht, waar meer dan duizend kaarsen brandden. Na de graflegging werd met ceremonieel vertoon Filips’ hertogelijke zwaard overgedragen aan zijn enige wettige kind: Karel de Stoute. Hij had de regisseurs van de uitvaart opdracht gegeven alle registers open te trekken volgens het motto: ‘De hertog is dood, leve de hertog!’

  De illustere geschiedenis van de Bourgondische dynastie begon in 1363 met de Franse prins Filips de Stoute, de grootvader van Filips de Goede. Hij kreeg het hertogdom Bourgondië in leen en kon zich door zijn huwelijk met de Vlaamse Margareta verheugen op het bezit van Vlaanderen, dat hem zou toevallen na de dood van zijn schoonvader. Vlaanderen was een aantrekkelijk eigendom: het was een gebied dat zich economisch en cultureel in rap tempo ontwikkelde en in hoge mate verstedelijkt was.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen