• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2018

  Rembrandt, een nieuwe nationale held

  De herontdekking van een Nederlands genie

  Door: Rob Hartmans

  Lange tijd werd het werk van Rembrandt matig gewaardeerd. Het was te donker, te realistisch, te weinig verheffend. Maar in de negentiende eeuw werd hij herontdekt: Rembrandt bleek bij uitstek geschikt als nieuwe, nationale held.

   

  Op 27 mei 1852 stroomden duizenden Amsterdammers naar de Botermarkt, waar in aanwezigheid van koning Willem III het standbeeld van Rembrandt werd onthuld. Het oprichten van standbeelden was in deze tijd in heel Europa een geliefd tijdverdrijf - kritische tijdgenoten spraken zelfs spottend van een ware Denkmalswut of ‘statuomanie’. Via bronzen of marmeren beelden van helden uit het verleden werd de nationale identiteit onderstreept en verheerlijkt.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen