Napoleon Bonaparte werd op 18 mei 1804 tot keizer van Frankrijk gekroond in de Notre Dame in Parijs. De maarschalk zou uiteindelijk over een groot deel van Europa heersen. Op deze pagina vindt u alles over de Corsicaanse advocatenzoon, die door veel Fransen nog altijd wordt gezien als de grootste veldheer aller tijden.
Napoleon op Corsica
Het verhaal van Napoleon begint op Corsica, het eiland waar hij geboren werd. Corsica was op dat moment onderdeel van de Republiek Genua, maar werd later overgenomen door Frankrijk. Hij bleef zichzelf altijd beschouwen als een Corsicaan en verlangde naar de onafhankelijkheid van zijn geboorteland.
Meer lezen over Napoleon? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
De Fransman kreeg de bijnaam ‘Kleine Generaal’. Hij was 1,69 meter lang. Hij was getrouwd met Joséphine de Beauharnais en huwde later met Marie Louise van Oostenrijk, met wie hij een zoon kreeg. In 1804 liet hij zich uitroepen tot keizer. De kroning van Napoleon leidde tot veel hilariteit onder toeschouwers.
Napoleon in Egypte
Frankrijk ondernam verschillende militaire expedities onder Napoleon. Egypte wilde hij als buit voor Frankrijk veroveren, maar zijn expeditie naar het Afrikaanse land was vooral op wetenschappelijk gebied een succes. Omdat de keizer een ivnasie van Engeland niet aandurfde, legde hij zijn vijand een economische blokkade op. Maar die boycot van Engeland raakte vooral zijn eigen land.
In 1812 verkeek Napoleon zich in Rusland op de kou: zijn manschappen waren niet goed voorbereid op de barre omstandigheden. In het leger van de Franse keizer vochten ook Nederlandse soldaten mee. In 1813 wankelde de keizer, toen hij de Slag bij Leipzig verloor.
Napoleon in Nederland
Nadat de Franse keizer de Lage Landen veroverd had, kwam Napoleon naar Nederland. Hij probeerde de Bataafse Republiek te moderniseren door een nieuw wetboek in te voeren en wegen en kanalen aan te leggen. Charles-François Lebrun werd onder het Franse bewind gouverneur-generaal. Napoleons nalatenschap in Nederland is groot: hij voerde het metriek stelsel in en zorgde voor een gestandaardiseerde registratie van geboorten en huwelijken: de Burgerlijke Stand. Hij liet ook meerdere monumenten bouwen ter ere van zijn militaire successen.
Lodewijk Napoleon
De generaal benoemde zijn broer Lodewijk Napoleon tot koning van Nederland. Lodewijk regeerde tot 1810 over Holland, waarna hij weer werd afgezet door zijn broer. Hij ging vervolgens in ballingschap in Duitsland, waar hij in 1846 overleed. Zijn tombe bevindt zich nu samen met die van zijn broer in de koepel van Les Invalides in Parijs.
Slag bij Waterloo
Na jaren van oorlogen en conflicten werd Bonaparte uiteindelijk door vijandelijke maarschalken verslagen bij de Slag bij Waterloo in 1815. Deze slag vond plaats in België tijdens de laatste van de Napoleontische oorlogen. Hij leidde het Franse leger tegen een coalitie van Europese legers onder leiding van de Britse veldmaarschalk Arthur Wellesley, de hertog van Wellington. Hoewel de Fransen aanvankelijk succes hadden in de slag, werden ze uiteindelijk verslagen en werd hij gedwongen om af te treden als keizer van Frankrijk.
Elba en Sint Helena
Bonaparte werd verbannen naar het eiland Elba. Hij verbleef er tot februari 1815, toen hij ontsnapte en terugkeerde naar Frankrijk om opnieuw de macht te grijpen. Zijn tweede keizerschap duurde maar kort, want hij werd opnieuw verslagen en verbannen. Dit keer kwam hij vast te zitten op het eiland Sint Helena.
Graf Napoleon
In 1821 bereikt het nieuws de Franse bevolking: Napoleon was dood. Het stoffelijk overschot van de overleden Bonaparte werd in 1840 naar Frankrijk gebracht. Daar gingen lange onderhandelingen met de Engelsen aan vooraf, die eigenlijk niet wilden dat de keizer werd opgegraven en verscheept. In Parijs kreeg hij uiteindelijk een indrukwekkende uitvaart.
Na de dood van de beroemde generaal wist een van zijn familieleden het nog tot president van Frankrijk te schoppen. Als neef van de grote keizer kon Napoleon III alleen maar tegenvallen. Zijn imago was dan ook belabberd. Tijdgenoten omschreven hem als een kettingrokende, aartsluie opportunist met een voorliefde voor jonge meisjes. Toch had hij ook zijn kwaliteiten.