• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2015

  De Slag bij Waterloo 1815

  De veteranen van Waterloo

  Door: Ben Schoenmaker

  Tijdens de Slag bij Waterloo gingen de partijen elkaar met grote verbetenheid te lijf. Hoe was het om daar als soldaat tussen te staan? Veteranen vertelden het 25 jaar later aan een Nederlandse onderzoeker. ‘Alsof ’t koogels en houwitzers reegende.’

  De Slag bij Waterloo is een van die historische gebeurtenissen waarvan in elk geval de naam alom bekend is. Binnen het Britse Rijk en in mindere mate ook in Nederland zijn er tal van straten, pleinen, parken, bruggen, stations en zelfs steden naar vernoemd. Het voormalige slagveld, ruim twintig kilometer ten zuiden van Brussel, is al twee eeuwen lang een toeristische trekpleister. De hertog van Wellington, die als opperbevelhebber van het Brits-Duits-Nederlandse leger het lot van Napoleon had bezegeld, was meteen al niet blij met die aandacht.


  Naar verluidt heeft hij eens gezegd dat hij zijn volgende slag het liefst een stuk verder van huis wilde uitvechten. ‘Waterloo was too near: too many visitors, tourists, amateurs,’ noteerde zijn persoonlijk secretaris uit zijn mond. En tot zijn ergernis hadden die dilettanten allemaal een oordeel over de slag en over de beslissingen die hij had genomen.
   

  Historische werken over Waterloo

  Wellingtons reserves ten spijt werd Waterloo publiek bezit. Officieren en historici hebben de slag talloze malen op papier overgedaan. De lijst met boeken over deze veldslag is uitzonderlijk lang. Boeiend is ook de kritiek van Duitse en Nederlandse auteurs op de nog altijd bestaande neiging van Britse publicisten Waterloo bij uitstek als een Britse overwinning te zien en de bijdrage van de continentale bondgenoten te bagatelliseren of te negeren.
   
  Een positief effect van deze pennenstrijd is dat er in de loop der tijd in diverse landen veel bronnen over de slag – en over de veldtocht van 1815 in het algemeen – zijn verzameld en deels zijn gepubliceerd. In vergelijking met de meeste andere slagen uit het napoleontische tijdvak is er over Waterloo veel informatie beschikbaar. Deze rijkdom aan gegevens is overigens mede oorzaak van de vele slepende controverses over dit militaire treffen. Elke bron en de wijze waarop die is gecreëerd, is in meer of mindere mate omstreden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verzameling die in de jaren dertig van de negentiende eeuw door William Siborne is aangelegd.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen