• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2013

  Egypte-gek door Napoleon

  Door: Henk Wesseling

  In 1798 ondernam Napoleon zijn expeditie naar Egypte. Militair was het een mislukking, maar cultureel en wetenschappelijk was het een groot succes. Tot op de dag van vandaag hebben de Fransen veel invloed in Caïro.

  Het gebouw van het Franse instituut voor egyptologie in Caïro is imposant. Ik gaf er ooit een lezing en in mijn herinnering heeft het de omvang van het Witte Huis in Washington. En de activiteiten van het instituut zijn al even indrukwekkend. Het geeft meer dan twintig tijdschriften en boekenseries uit.

  Dus toen de onrusten van de revolutie op 17 december 2011 leidden tot brand in het instituut, waren egyptologen geschokt. Vooral het feit dat de beroemdste egyptologische boekenserie, Description de l’Égypte, was beschadigd – meer door het blussen overigens dan door de brand – trok de aandacht. De schade aan de boeken bleek trouwens achteraf mee te vallen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen