• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2004

  De kroning van Napoleon

  'Een monsterachtige cacophonie’

  Door: Werner Zonderop

  Meer dan tweehonderd jaar geleden, op 2 december 1804, kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot Keizer der Fransen. Om indruk te maken op het publiek had 'de kleine korporaal' zijn kroning zelf geregisseerd, met oog voor het kleinste detail. Ook de Notre-Dame speelde een belangrijke rol.

  Keizer der Fransen

  Op 18 mei 1804 droeg de senaat het bestuur van de Franse Republiek over op een keizer, die de titel 'Keizer der Fransen' kreeg. Napoleon wenste met de instelling van een erfelijke monarchie zijn macht te benadrukken. Hoewel hij als Eerste Consul al feitelijk alleenheerser van Frankrijk was, stond zijn bewind bloot aan veel kritiek in binnen- en buitenland. De invoering van een monarchie zou volgens Napoleon en zijn medestanders leiden tot versteviging van zijn positie.

  Officieel kreeg hij de titel van keizer om hem op gelijke hoogte te stellen met de Russische keizer; in werkelijkheid wilde men afstand bewaren tot de gehate Bourbon-koningen, wier laatste vertegenwoordiger nog maar elf jaar eerder tijdens een bloedige revolutie ter dood was gebracht.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen