Verraad Sonny Boy na tachtig jaar eindelijk opgehelderd?
Wie verraadde Waldy Nods, bekend als ‘Sonny Boy’ uit het gelijknamige boek en de film? Tachtig jaar na de arrestatie van hemzelf, zijn ouders en hun onderduikers ontvouwt journalist Trudy van der Wees een onderbouwde theorie.
Vanuit Groenland ‘ontdekte’ Leif Erikson Amerika
Donald Trump wil Groenland bij de VS inlijven, tot ergernis van Denemarken. Rond het jaar 1000 vertrok een Vikingexpeditie juist vanuit Groenland naar Amerika om dat nieuwe land te koloniseren.
In Bandung wilden voormalige koloniën een eigen geluid laten horen
Indonesië treedt toe tot de BRICS-groep. In 1955 organiseerde Indonesië in Bandung een conferentie voor landen uit Afrika en Azië om een ‘ongebonden’ koers te varen, los van de VS en Sovjet-Unie.
De onmogelijke missie van Maarten Tromp
Het Nederlandse fregat Tromp wordt een NAVO-vlaggenschip. Het is vernoemd naar de man die aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog de leiding kreeg over de kleine oorlogsvloot van de Republiek.
Inca’s waren de heersers van de Andes
De Inca’s leefden in een groot, goed georganiseerd rijk in de Andes. Maar ze hadden geen verweer tegen de ziektes en de wapens die de Spaanse kolonisten met zich meebrachten.
Nieuwste berichten
‘Woke’ in de negentiende eeuw: Wide Awakes streden tegen slavernij
Ze noemden zich de ‘Wide Awakes’: de klaarwakkeren. In zwarte capes en met toortsen voerden deze witte jonge mannen campagne voor Lincoln.
Achterstelling vrouwen begon in de prehistorie
Waarom is de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op sommige plaatsen groter? Jan Luiten van Zanden zoekt het antwoord in de prehistorie.
‘Lubbers probeerde altijd te ontsnappen’
In zijn biografie over Lubbers beschrijft Johan van Merriënboer zijn neergang. ‘Hij voelde de internationale verhoudingen niet goed aan.’
Het stof daalt: serie van Andere Tijden
Het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR) komt met een vierdelige serie over Limburg en de littekens van de mijnindustrie.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Rusland en Oekraïne
Horen Rusland en Oekraïne bij elkaar?
Ontstond het huidige Rusland duizend jaar geleden rond Kiev? Daarover verschillen de Russen en de Oekraïners van mening.
‘Meneer Poetin, mag ik ook op de sanctielijst?’
Het Kremlin beschuldigt historici van ‘het demoniseren van Rusland’ en ‘het aanwakkeren van de oorlog in Oekraïne,’ schrijft columnist Philip Dröge.
Afhankelijkheid van Russisch gas begon in Koude Oorlog
Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom leed in 2023 een recordverlies van 6,2 miljard euro. Vanwege de oorlog in Oekraïne proberen Europese landen minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.
Kaliningrad: Russisch mes op de keel van Polen
Dankzij zijn strategische ligging is Kaliningrad nog altijd een aanwinst voor Poetin, en blijft het de NAVO een doorn in het oog.
Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Bestel nu Historisch Nieuwsblad met korting!
Evenementen
8-daagse reis: van Gdansk tot Vilnius
Reis mee naar Noord-Polen en Litouwen en leer meer over de bewogen geschiedenis van het Pools-Litouwse Gemenebest.
Reis naar Indonesië: Java in historisch perspectief
Reis mee naar Java, waar we op zoek gaan naar resten van het verleden, en daarbij vooral kijken naar het Indonesië van nu.
7-daagse reis: Sarajevo, tussen Oost en West
Reis mee door de vele lagen van de geschiedenis van Sarajevo.