Lees artikelen uit ons archief over de Nederlandse politiek en politici, met verhalen over Rudolf Thorbecke, de schoolstrijd en de rituelen in de Tweede Kamer.
Nederlandse politiek
- 51 artikelen
‘Het staatsnoodrecht is niet gemaakt voor de asielcrisis’
Het kabinet wil een noodwet instellen omdat er sprake zou zijn van een ‘asielcrisis’, maar experts aan de Radboud Universiteit wijzen op de beperkingen.
De Rapaille Partij: een borrel tegen de democratie
De zwerver Hadjememaar is folklore in onze politieke geschiedenis. Maar Robin te Slaa toont dat de Rapaille Partij ook van belang was.
De macht van de raadpensionaris
De Hollandse raadpensionaris werkte in een complexe politieke omgeving, zo laat Jaap de Haan zien.
Gehannes met eigen risico in de zorg
De coalitiepartijen willen het eigen risico flink verlagen. Al een eeuw geleden probeerden verzekeraars kosten beheersbaar te houden door patiënten een eigen bijdrage te laten betalen.
Leg hartstochten van politici aan banden
Volgens columnist Beatrice de Graaf moeten instituties, normen en reguleringen het geschreeuw en wangedrag in de politiek aanpakken.
PSP bleef altijd een getuigenispartij
De SP pleit voor een ‘strategie richting vrede’ tussen Oekraïne en Rusland, benadrukte partijleider Jimmy Dijk bij talkshow Op1. Bij de oprichting van de Pacifistisch-Socialistische Partij (PSP) in 1957 hamerden haar activistische leden op de noodzaak voor een vreedzame oplossing van de Koude Oorlog.
Extraparlementair of met gedoogsteun: creatieve kabinetsvormen soms een oplossing
Informateur Kim Putters gaat onderzoeken of er een zaken- of extraparlementair kabinet mogelijk is. Hoe succesvol waren dit soort kabinetsvormen in het verleden?
Studiefinanciering: gratis geld voor studenten
Vanwege de hogere rente lossen studenten massaal extra af op hun studieschuld. Politici discussiëren al eeuwen over de vraag of studenten het geld voor hun opleiding moeten lenen of krijgen.
Links zit in verdomhoek, zoals ooit liberalen
Progressieven hebben nu dezelfde positie als liberalen honderd jaar geleden, schrijft historicus Koen Vossen. En net als toen keren sommigen zich wrokkig af van het ‘domme kiezersvolk’.
‘Timmer een regeerakkoord met Wilders volledig dicht’
Beatrice de Graaf over de verkiezingsuitslag: ‘De geschiedenis leert dat het bijna nooit lukt om met een radicale partij te regeren in de hoop dat je die kunt temmen.’
Niet naar de stembus? Vijf gulden boete!
Ruim vijftig jaar was de gang naar de stembus in Nederland een moetje. Alleen als iedereen opkwam, zouden de gekozen politici werkelijk het volk vertegenwoordigen. Maar in de jaren zestig werd zulke democratische dwang toch echt te bevoogdend gevonden.
‘De Nederlandse politiek is niet geschikt voor een tv-debat’
De Nederlandse politiek is lastig in een tv-debat te vatten. ‘Je hebt in ons land een heleboel debatten nodig om alle partijen de ruimte te geven.’