Lees artikelen uit ons archief over de Romeinen, met verhalen over Hannibal, de Romeinse limes en de slechtste Romeinse keizer ooit.
Romeinen
- 37 artikelen
‘Dankzij Gladiator gaat de antieke wereld leven’
Liefhebbers van epische sandalenfilms kunnen hun hart ophalen aan Gladiator II, het vervolg op Ridley Scotts kaskraker uit 2000. Wat doen dit soort films met het beeld van de Oudheid?
Visigoten voelden zich buitengesloten en plunderden Rome
Sinds mensenheugenis is Rome hét machtscentrum in het Middellandse Zee-gebied. Tot de stad op 24 augustus 410 wordt geplunderd door de Visigoten.
Wandeltocht langs de Muur van Hadrianus
Een vakantietip: wandel een week langs de Muur van Hadrianus. Deze keizer liet in Britannia van kust tot kust een afscheiding bouwen tussen het Romeinse deel en dat van de barbaren.
Rome en Perzië leerden van elkaar
In Rome en Perzië beschrijft de Britse historicus Adrian Goldsworthy de verhouding tussen twee wereldmachten in de klassieke Oudheid.
‘Ik voelde me een officier, wachtend op de vijand’
Classicus Luc Devoldere over zijn historische sensatie: ‘In dit paleis aan de Adriatische Zee wandel je waar de oude keizer ijsbeerde.’
Plinius waarschuwde voor het verdwijnen van diersoorten
Er dreigen steeds meer planten- en diersoorten uit Nederland te verdwijnen. Volgens historicus Olivier Hekster maakten de Romeinen zich ook al druk om biodiversiteit en het klimaat.
Zuid-Limburg fungeerde als Romeinse graanschuur
De legioenen die de noordgrens van het Romeinse Rijk bewaakten, moesten natuurlijk eten. Daarom stichtten de Romeinen grote landbouwbedrijven in het vruchtbare Limburgse heuvelland.
De populistische Gracchen beloofden gouden bergen
Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd volkstribuun.
Verhulde kritiek op Caesar
Caesar was te machtig om hem direct te tarten. Dus gebruikte Cicero zijn retorische talenten om zijn afkeuring verhuld te uiten.
Was Heliogabalus een hij of zij?
Een Engels museum heeft besloten om voortaan de voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’ te gebruiken als het over de Romeinse keizer Heliogabalus gaat.
‘Het was alsof ik Julius Caesar aankeek’
Tom Buijtendorp bekeek het dodenmasker van Julius Caesar. ‘De verdikking in Caesars schedel was het gevolg van een zware bevalling.’
De gevaarlijke lijfwacht van de Romeinse keizers
Romeinse keizers leunden sterk op de pretoriaanse garde: het functioneerde tegelijkertijd als politiemacht, geheime dienst en moordcommando.