Lees artikelen uit ons archief over het verzet in de Tweede Wereldoorlog, met verhalen over Hannie Schaft, Tante Riek en Walraven van Hall.
Het verzet
- 24 artikelen



‘Oranjemannen’ werden geëxecuteerd
In 1940 richtten rechts-conservatieven een verzetsgroep op. Die moest ‘de orde en rust handhaven na het vertrek van de Duitsers’.


Onderzoeker ontrafelt codebericht uit Oranjehotel
Verzetsman Frits van der Schrieck schreef in 1942 een codebericht tijdens zijn opsluiting in het Oranjehotel. Was het een verzetsplan of een noodkreet?


Miep Oranje handelde vooral uit angst
Verzetsvrouw Miep Oranje verraadde veel voormalige kompanen aan de Duitsers. Maar waarom deed ze dat?


De eeuwige oorlog van Henk Das
Als verzetsleider wist Henk Das steeds te ontsnappen aan de Duitse bezetter. Maar na de oorlog brak de stress hem toch op.


De lange oorlog van Frits Slomp
In Nederland was dominee Frits Slomp een iconische verzetsman. Maar begin 1948 pleitte voor een hard militair optreden tegen de Republiek Indonesië.


‘Winston Churchill wist van deze bankoverval’
Frank Krake over zijn historische sensatie: ‘Mijn handen trilden van emotie toen ik de radioberichten van het verzet vond.’


‘Verzetsman Henk Das betaalde achteraf de tol voor zijn verzetsdaden’
Op 26 mei geeft Wilfred Scholten tijdens de collegedag over de bezetting in Nederland een lezing over verzetsman Henk Das.


‘Wij willen het verzet rehabiliteren’
In het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf 2 december een nieuwe vaste tentoonstelling te zien. Directeur Liesbeth van der Horst vertelt erover.


Rachmad Kusumobroto: een drievoudige verzetsheld
De Indonesische Rachmad Kusumobroto streed zijn hele leven tegen onrecht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp hij Joodse kinderen onderduiken. Ook zette hij zich in voor de jonge Republiek Indonesië van Soekarno. Dat leidde ertoe dat hij jarenlang werd opgesloten. Toch raakte hij nooit verbitterd. ‘Wij komen uit Amsterdam,’ zei journalist Catherine Keyl tegen de mannen...


Leven verzetsvrouw gefictionaliseerd
Verzetsvrouw Truus van Lier liquideerde in 1943 de Utrechtse politiecommissaris en NSB’er Gerard Kerlen. Ze dook onder, maar werd verraden. Haar daad kwam haar duur te staan. Jessica van Geel reconstrueerde haar korte leven. Eerst de feiten. Truus van Lier (1921-1943) was vermoedelijk de eerste Nederlandse verzetsvrouw die een hooggeplaatste collaborateur om het leven bracht....


Hannie Schaft: de vrouw die nazi’s doodschoot
In de zomer van 1943 sloot Hannie Schaft zich aan bij een communistisch georiënteerde verzetsgroep in Haarlem. Samen met anderen pleegde ze aanslagen op collaborateurs. Na haar executie aan het eind van de oorlog claimde de CPN haar als communistische ‘martelares’. Maar was dat terecht?


Henk van Randwijk
Henk van Randwijk was de drijvende kracht achter het illegale blad Vrij Nederland en schreef de beroemde dichtregels ‘Een volk dat voor tirannen zwicht…’. Maar hij kwam niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet. Op meer momenten in zijn leven zei hij ‘nee’ tegen de heersende macht. ‘Men moet dit boek niet lezen om letterkundige genoegens...