• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  Rachmad Kusumobroto: een drievoudige verzetsheld

  Door: Bram de Graaf

  De Indonesische Rachmad Kusumobroto streed zijn hele leven tegen onrecht. Tijdens de oorlog hielp hij Joodse kinderen onderduiken. Ook zette hij zich in voor de jonge Republiek Indonesië van Soekarno. Dat leidde ertoe dat hij jarenlang werd opgesloten. Toch raakte hij nooit verbitterd.

  ‘Wij komen uit Amsterdam,’ zei journalist Catherine Keyl tegen de mannen achter het prikkeldraad in de Cipinang-gevangenis in Jakarta. Het was april 1978 en ze had net een televisie-interview gedaan met een geïnterneerde Indonesische oud-minister voor het programma Hier en Nu. Toen de bewakers op de binnenplaats even niet opletten, was ze met draaiende camera op de gevangenen afgestapt.

  ‘Daar heb ik gewoond,’ zei een bebrilde man in een witte korte broek. ‘Bij de Magere Brug.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen