Ze heeft het imago van een verblindende schoonheid, die er affaires op nahield met Julius Caesar en Marcus Antonius. In werkelijkheid was Cleopatra VII geen Miss World, maar een intellectueel die zeven talen sprak, boeken schreef over geneeskunde en een uitstekend staatshoofd was.
Cleopatra in Egypte
Cleopatra VII (69 v.Chr – 30 v.Chr) was koningin van het Oude Egypte. Ze was de laatste farao van de Ptolemaeïsche dynastie, die van 305 v. Chr. tot 30 v. Chr. over Egypte regeerde. Ze heerste eerst samen met haar broer Ptolemaeus XIII, met wie ze getrouwd was. Ze begon steeds meer macht naar zich toe te trekken, overleefde een staatsgreep van haar oudste broer en wist jarenlang alleen over het Egyptische rijk te regeren.
Als heerser van Egypte zorgde de koningin voor een periode van welvaart en culturele bloei. Ze stimuleerde de ontwikkeling van wetenschap, kunst en architectuur, en investeerde in openbare werken, zoals de bouw van tempels, havens en irrigatiesystemen.
Meer lezen over Cleopatra? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
Cleopatra VII’s echtgenoten
Na Prolemeaus XIII trouwde Cleopatra VII meer echtgenoten. Ze trouwde eerst met haar broer De farao wist haar machtspositie te versterken door zich te binden aan Romeinse keizers. Nadat hij de macht had gegrepen in het Romeinse Rijk, begon Julius Caesar een relatie met Cleopatra. Samen kregen Ceasar en Cleopatra een zoon: Ptolemaeus XV. Deze zoon van Cleopatra en Julius Caesar zou uiteindelijk vermoord worden op bevel van Octavianus (de latere keizer Augustus), omdat hij werd gezien als een bedreiging voor zijn eigen aanspraak op de macht.
Na de dood van de Julius Caesar verbond de koningin zich aan zijn opvolger Marcus Antonius, met wie ze uiteindelijk drie kinderen kreeg: Alexander Helios, Cleopatra Selene II en Ptolemaeus Philadelphus. Over de relatie tussen de koningin en Marcus Antonius schreef Willam Shakespeare zijn beroemde werk Antony and Cleopatra.
Uitgelichte artikelen


De relatie van Cleopatra
‘Een allesbehalve onderdanig vrouwspersoon,’ zo karakteriseert Horatius Marcus Antonius’ relatie Cleopatra in het gedicht waarmee hij de overwinning van Octavianus beschrijft. Door haar zelfdoding ontnam ze de overwinnaar het plezier haar op zijn triomftocht geketend door Rome te voeren. Stacy Schiff stemt in met het beeld van een doel- en zelfbewuste vorstin dat in de…


Graf van Cleopatra is nooit gevonden
Het is het droeve lot van de historische Cleopatra dat ze telkens opnieuw moet opboksen tegen haar postume imago van bloedmooie oosterse mannenverslindster. Dit is het resultaat van een tweeduizend jaar oude politieke karaktermoord. In werkelijkheid was ze een intellectueel, en een uitstekend staatsvrouw, van wie het graf nooit is gevonden.


Fantasieën over Cleopatra in film
‘Bedrieglijk! Begeerd! Dodelijk in de liefde!’ De trailer van de Hollywood-film Serpent of the Nile uit 1953 laat geen misverstand bestaan over het beeld van Cleopatra dat de makers willen uitdragen. De Egyptische koningin is een meedogenloze bitch, die Marcus Antonius’ blinde verliefdheid gebruikt voor een poging om in Rome aan de macht te komen….


De Romeinse keizer Augustus
Augustus, de eerste keizer van Rome, ging de geschiedenis in als vredevorst. Toch vocht hij vijf burgeroorlogen uit, en maakte korte metten met de politieke vrijheid van de Romeinse republiek. Alexandrië, 31 v.Chr. Na drie eeuwen rust is de mummie van Alexander de Grote uit zijn gouden tombe gehaald. Er staat een man bij die…
Intelligente vrouw
De koningin had een grote interesse in wetenschap en filosofie. Ze sprak verschillende talen, waaronder Grieks, Egyptisch en Latijn, en was ook geïnteresseerd in astrologie en alchemie. Ze gebruikte haar intelligentie om invloed uit te oefenen op de Romeinen en de positie van Egypte te versterken.
Graf
Nadat Marcus Antonius’ rivaal Augustus de macht greep en een huwelijk met Cleopatra VII weigerde, pleegde ze zelfmoord. Het graf van Cleopatra werd nooit gevonden, al lieten archeologen in 2022 optekenen dat zij de tombe op het spoor zijn.
Symbool
Cleopatra VII wordt vaak gebruikt als een symbool voor vrouwelijke macht, intelligentie en charme. Ze wordt gezien als een voorbeeld van een vrouwelijke leider die erin slaagde om politieke en culturele invloed uit te oefenen in een door mannen gedomineerde wereld. Toch was Cleopatra niet de enige invloedrijke vrouw in het Oude Egypte. Nefertiti en Hatsjepsoet gingen haar voor.
Cleopatra in film
Over haar leven zijn verschillende toneelstukken en films gemaakt. Cleopatra heeft geen geschiedenis gemaakt als je sommige gedramatiseerde voorstellingen moet geloven. Een beroemd voorbeeld is de Hollywoodfilm Serpent of the Nile uit 1953. Daarin is de Egyptische koningin is een meedogenloze bitch, die Marcus Antonius’ blinde verliefdheid gebruikt voor een poging om in Rome aan de macht te komen.
Huidskleur
De afkomst en huidskleur van Cleopatra zijn sinds de jaren negentig onderwerp van discussie. Volgens sommigen zou zij haar wortels in Afrika hebben en een zwarte huidskleur hebben gehad. De meeste wetenschappers zijn echter van mening dat Cleopatra VII afstamt van de Ptolemaeën uit Macedonië.
Bad met ezelinnenmelk
Volgens de overlevering zou Cleopatra VII dagelijks een bad hebben genomen in ezelinnenmelk, omdat ze geloofde dat dit haar huid zacht en soepel zou houden. Het verhaal ging dat ze dagelijks baadde in dit luxegoed, en dat ze honderden ezelinnen nodig had om genoeg melk te verzamelen voor één bad. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om een mythe die het beeld van de exotische schoonheid van de Egyptische koningin moest benadrukken.