• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2017

  Het succes van het Oude Egypte

  De eerste supermacht

  Door: Saskia Bosch

  Drieduizend jaar lang bleef de Oud-Egyptische beschaving overeind. De farao’s wisten van hun land een supermacht te maken. Uiteindelijk dolven ze het onderspit tegen een nog sterkere koning.

  De Nijl-vallei

  Het verhaal van de Oud-Egyptische beschaving begint in de woestijn. Zo’n 10.000 jaar geleden heerste er in Noord-Afrika een heel ander klimaat dan tegenwoordig. Wat nu de Sahara-woestijn is, was toen een savanne, terwijl de Nijl-vallei nog een ontoegankelijk moeras vormde. Naarmate het klimaat droger werd, trokken de nomaden eerst naar de wadi’s of rivierbeddingen, en uiteindelijk naar de Nijl-vallei.

  De groeiende bevolkingsdruk in de smalle Nijl-vallei maakte het noodzakelijk om een goed functionerend irrigatiesysteem te ontwikkelen. De Egyptenaren kenden drie seizoenen: Akhet, het overstromingsseizoen, Peret, de zaaitijd, en Shemu, de oogsttijd. Voor een goede oogst waren de boeren afhankelijk van de juiste mate van overstroming. Trad de rivier te ver buiten de oevers of juist niet ver genoeg, dan konden mislukte oogsten voor hongersnoden zorgen. Om dat gevaar af te wenden, ontwikkelden de Egyptenaren een irrigatiesysteem.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen