• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2009

  Julius Caesar. De machtsgreep van een populist

  Veni, Vidi, Vici

  Door: Afke van der Toolen

  Nooit meer een alleenheerser: op die dure eed was de Romeinse republiek gebouwd. Toch greep Julius Caesar in 49 v.Chr. met verbluffend gemak de macht. De politieke elite was meer bezig geweest met zelfverrijking en -promotie dan met het onderhoud van het republikeinse bouwwerk.

  Rome, het jaar 49 voor het begin van onze jaartelling. Een stad in ontreddering. Vluchtelingen uit omliggende steden overspoelden de straten. Er heerste paniek; overal op straat en in de bestuursorganen braken relletjes uit. Wat was er aan de hand? Julius Caesar was het noordelijke grensriviertje de Rubicon overgestoken en trok op naar Rome.

  Het was een gebeurtenis die voor de Romeinen wereldschokkende consequenties had. Vijf eeuwen lang had het delicate bouwwerk van hun republiek het gehouden. Vijf eeuwen lang was één uitgangspunt daarbij als uit rots gehouwen geweest: nooit meer een monarch, nooit meer alleenheerschappij. En nu rukte er een leger op, met aan het hoofd een man die – niemand twijfelde daaraan – het zo lang gekoesterde bouwwerk opzij zou schuiven en de alleenheerschappij voor zich zou opeisen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen