• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2021

  De strijd om Nefertiti

  Door: Lodewijk Petram

  Al decennialang probeert Egypte de prachtige buste van Nefertiti terug te krijgen uit Berlijn. Maar tevergeefs: de Duitsers willen het beeld niet afstaan – zelfs Adolf Hitler was eraan gehecht. En juridisch hebben ze het gelijk aan hun kant.

  In een top-10 van roofkunst van het Amerikaanse weekblad Time uit 2009 staat de buste van Nefertiti op plek twee. Het blad vermeldde niet waar de Egyptische koningin haar hoge plaatsing aan te danken heeft, maar dit laat zich makkelijk raden: het borstbeeld is van een iconische schoonheid.

  De aanleiding voor de top-10 was een hooglopend conflict tussen Egypte en het Louvre over enkele fragmenten van Egyptische fresco’s. Die bezetten dan ook plaats één. Deze fresco’s zijn inmiddels teruggekeerd naar hun land van herkomst, maar de buste van Nefertiti is nog altijd te bewonderen in Duitsland. Daar is zij in 1913 heen gebracht, nadat een Duitse archeologische expeditie haar in 1912 had gevonden in de werkplaats van beeldhouwer Thoetmoses in het Egyptische Amarna. Ze is het topstuk van het Ägyptisches Museum, dat sinds 2009 is gehuisvest in het Neues Museum op het Museuminsel in Berlijn.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen