• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2016

  William Shakespeare (ca. 1564-1616)

  Het mysterie Shakespeare

  Door: Bas de Vries

  William Shakespeare schreef tientallen toneelstukken en verrijkte de Engelse taal met vele nieuwe woorden en uitdrukkingen. Hij geldt als de grootste Britse schrijver ooit. Maar over de man zelf is weinig bekend. Een reconstructie, 400 jaar na zijn dood.

  Eeuwen na zijn overlijden zorgt William Shakespeare nog steeds voor veel speculatie. Heeft deze tamelijk gewone man uit Stratford-upon-Avon werkelijk al die meesterwerken geschreven? Kwamen zijn toneelstukken niet uit de pen van tijdgenoten als Christopher Marlowe, Francis Bacon en Edward de Vere?

  De discussie duurt tot vandaag de dag voort. Een paar jaar geleden gooide Shakespeare-acteur Derek Jacobi - in Nederland vooral bekend als hoofdrolspeler in de tv-serie I Claudius - olie op het vuur. Zijn ‘instincten’ vertelden hem dat de diepe kennis van geneeskunde, kunst, muziek, geografie en recht die Shakespeare tentoonspreidde in zijn toneelstukken, veel beter paste bij een aristocraat en gestudeerd man als De Vere. Bovendien is er geen bron waaruit onomstotelijk blijkt dat William Shakespeare uit Stratford een acteur en schrijver was, aldus Jacobi.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen