Home Commissie wilde Bernhards rol in Lockheed-affaire niet echt weten

Commissie wilde Bernhards rol in Lockheed-affaire niet echt weten

  • Gepubliceerd op: 8 april 2025
  • Laatste update 14 apr 2025
  • Auteur:
    Philip Dröge
  • 10 minuten leestijd
Prins Bernhard krijgt uitleg over de bewapening van de Northrop NF-5 op vliegbasis Gilze-Rijen

Prins Bernhard heeft niet alleen steekpenningen aangenomen van vliegtuigbouwer Lockheed, maar ook van concurrent Northrop. De commissie die zijn gedrag in de jaren zeventig onderzocht wilde deze pijnlijke waarheid niet echt weten. Dat blijkt uit het recent geopenbaarde archief van de toenmalige secretaris, Ad Geelhoed. 

Het zou, zo verzucht Ad Geelhoed in een van de laatste documenten die hij in 1976 opstelt, goed zijn als ze mensen onder ede konden horen. Of als ze meer toegang zouden krijgen tot de man wiens machinaties ze onderzoeken. Helemaal mooi zou het zijn als ze eindelijk eens antwoorden zouden krijgen op de vragen die ze hebben opgesteld. Nee, de jonge jurist is ondanks de enorme berg papier die hij gedurende anderhalf jaar heeft geproduceerd nog lang niet klaar. De waarheid is op de einder zichtbaar, maar toch lijkt hij er niet dichterbij te komen.

Meer historisch onderzoek lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Geelhoed is begin dertig en de secretaris van de Commissie van Drie, een gremium dat door het kabinet-Den Uyl is ingesteld nadat prins Bernhard in de VS is beschuldigd van het aannemen van steekpenningen van vliegtuigbouwer Lockheed. Zijn baas, de Europese rechter Andreas Donner, is voorzitter van het driemanschap. Geelhoed is als diens referendaris meegekomen uit Luxemburg. Zijn dossier is in het kader van Openbaarheidsdag afgelopen januari vrijgegeven door het Nationaal Archief. Daaruit blijkt dat de jonge jurist een groot deel van het veldwerk van de commissie heeft gedaan en dat hij daarbij zeer dicht bij de waarheid is gekomen. Voordat de klus voorbij was en de politiek zich met de conclusies van het onderzoek ging bemoeien.  

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Op een tafel bij het Nationaal Archief staan vier grote dozen van zuurvrij karton. Ze zijn tot de nok toe gevuld met papieren van een halve eeuw geleden. Je voelt tijdens het lezen de steen die op de maag van Joop den Uyl lag. Tijdens verhoren in de Amerikaanse senaat was gebleken dat een ‘hoog geplaatste Nederlander’ geld van Lockheed had aangenomen om in de jaren vijftig en zestig vliegtuigen van die bouwer te promoten bij de regering in Den Haag.  

Al snel bleek dat het ging om prins Bernhard en stonden de kranten vol met verhalen over hoe de prins zich had verrijkt met 1,1 miljoen dollar. In die tijd een zeer substantieel bedrag. Het Nederlandse publiek kreeg in de krant een rij gladde jongens opgedist die via allerlei tussenstations had gezorgd dat Bernhard geld op een rekening bij een privébank in Zürich in ontvangst kon nemen. Mannen als voormalig verzetsheld Hans Teengs Gerritsen, lobbyist voor Lockheed en oude strijdmakker van Bernhard; Fred Meuser, ex-KLM’er en freelance verkoper van vliegtuigen; Hubert Weisbrod, advocaat te Zwitserland; Günther Frank Fahle, studievriend van Bernhard, Duits spion en oliemannetje van Lockheed.  

Een rij gladde jongens had Bernhard geholpen 

En het laatste tussenstation voordat de steekpenningen in de koninklijke zakken konden belanden: de schimmige Alexis Pantchoulidzew. Hij was de vriend van Bernhards moeder en de surrogaatvader van de prins. Deze kolonel uit het voormalige tsaristische leger had bovendien voor geheime diensten gewerkt en beschikte over een groot netwerk in adellijk Europa. Dankzij zijn loopbaan als springruiter reisde hij veel. 

Bernhard in gesprek met Pantchoulidzew
Bernhard in gesprek met Pantchoulidzew, 1959.

Hoe maak je als politicus een dergelijke bom onschadelijk? Door de oudste truc uit het Haagse handboek te gebruiken: Den Uyl benoemt een commissie om de beschuldigingen te onderzoeken. Zo koop je tijd, terwijl je ondertussen kunt proberen om de politieke schade te beperken. Alleen is de secretaris van de commissie niet van plan om de waarheid onder het tapijt te vegen. De streng gereformeerde Geelhoed gaat als een bloedhond achter allerlei sporen aan, zo blijkt uit de enorme berg papier die hij heeft nagelaten. 

Logischerwijs onderzoek hij eerst Pantchoulidzew, de man die zo prominent in allerlei krantenberichten figureert als vooruitgeschoven post van de prins. Via de Belastingdienst duikt Geelhoed in de levenswandel en financiën van de geboren Rus, die enkele jaren voor het uitbreken van het schandaal is overleden. Dat levert niets op. Pantchoulidzew is in 1968 gestorven met 3581,26 gulden op de bank. Opmerkelijk: die bank stond in Baarn, dus vlakbij Bernhard, terwijl Pantchoulidzew zelf in Diepenheim woonde, bij de moeder van Bernhard, 100 kilometer verderop. Ook had hij 350 gulden baar geld in huis.  

Geelhoed was een vlotte carrièremaker

Leendert Adrie Geelhoed (1947-2007) studeerde rechten in Utrecht. Daarna ging het snel met zijn loopbaan. Als referendaris was hij de rechterhand van Andreas Donner. Niet lang na zijn werk voor de Commissie van Drie trad hij toe tot de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, om later secretaris-generaal te worden op de ministeries van Economische en Algemene Zaken. In die laatste hoedanigheid was Geelhoed de belangrijkste adviseur van premier Wim Kok. Hij sloot zijn loopbaan af als advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, waar hij ooit was begonnen. Hij overleed in 2007 op 64-jarige leeftijd na een kort ziekbed.  

Geelhoed met naast hem minister van Justitie Frits Korthals Altes
Geelhoed (links) met naast hem minister van Justitie Frits Korthals Altes, 8 maart 1984.

Niet de uitpuilende brandkast van een handige ritselaar. Maar de papieren realiteit hoeft natuurlijk niets te zeggen over hoe de man werkelijk zaken deed. Uit het Amerikaanse onderzoek is ook bekend dat Pantchoulidzew een rekening had bij een bank in Zürich. Alleen kan Geelhoed dat niet onderzoeken, wegens het Zwitserse bankgeheim.  

Tastbaar resultaat 

Tegelijk benadert Geelhoed het onderzoek van de andere kant. Hij vraagt en krijgt een enorm dossier van het ministerie van Defensie over de verwerving van de Lockheed Starfighter, twintig jaar eerder. Het is voor dit toestel dat Bernhard steekpenningen zou hebben ontvangen. 

Het opmerkelijke aan die papierwinkel is dat de naam van Bernhard er totaal niet in voorkomt. Wel die van allerlei topambtenaren, commodores en techneuten. Ze stelden tijdens lange vergaderingen een lijst met eisen op waaraan het nieuwe toestel moest voldoen en bekeken vervolgens welke vliegtuigen in aanmerking kwamen. Werd het een Dassault, Republic, Lockheed of Northrop? Geelhoed doet hun werk nog een dunnetjes over, maakt zelfs een schema met alle eisen en de technische specificaties van de aangeboden toestellen. Hij komt – veel sneller –  tot dezelfde conclusie als de militaire techneuten, de Lockheed Starfighter stak er met kop en schouders bovenuit. Ook zonder bemoeienis van Bernhard.  

Prins Bernhard praat met Lockheed-manager Robert E. Gross.
Prins Bernhard praat met Lockheed-manager Robert E. Gross, april 1956.

In rapportages aan de Commissie van Drie verbaast Geelhoed zich over de gang van zaken. Als Bernhard weinig heeft ondernomen, waarom heeft Lockheed hem dan toch betaald? ‘Enig tastbaar resultaat hebben zijn bemoeiingen niet gehad.’ Bernhard hamerde in officiële stukken altijd wel op standaardisatie binnen de NAVO, één type vliegtuig dus, voor alle lidstaten. Maar dat hoefde natuurlijk niet de Starfighter te zijn geweest.  

Opvallend is dat het onderzoek al snel helemaal niet meer gaat over Lockheed. De betalingen van dat bedrijf lijken dankzij het Amerikaanse onderzoek wel vast te staan. Bazen van die vliegtuigfabriek hebben er in de VS onder ede over getuigd. Geelhoed raakt zeer geïnteresseerd in een andere aanbieder van militaire toestellen: Northrop. Hun jachtvliegtuig F-5 neemt het in de jaren vijftig op tegen de Starfighter van Lockheed en verliest. Veel lidstaten kopen de Starfighter en bereiken zo de gewenste standaardisatie.  

De Commissie van Drie. V.l.n.r. Matthias Holtrop, Andreas Donner en Henri Peschar
De Commissie van Drie. V.l.n.r. Matthias Holtrop, Andreas Donner en Henri Peschar.

Alleen besluit Nederland ruim tien jaar later om óók nog de F-5 aan te schaffen. In totaal 105 van deze toestellen gaan vliegen voor de Koninklijke Luchtmacht. Een opmerkelijke zet. Zou dat komen door de prins? Hij ‘heeft geijverd voor de aanschaffing’, schrijft Geelhoed aan de commissieleden na bestudering van de documenten; hij noemde het toestel ‘bij uitstek geschikt’. Ambtenaren die betrokken waren bij de aanschaf van dat toestel vertellen dat hij geregeld langskwam of belde over het vliegtuig, wat bij de Starfighter niet is gebeurd. Hij heeft daarnaast de Duitse politiek benaderd om het toestel ook aan te schaffen. Is die ijver een gevolg van de betaling van steekpenningen? Geelhoed vindt het belangrijk om de zaak tot de bodem uit te zoeken, zo schrijft hij de commissieleden. Dat doen ze. Soort van.  

Hoogst verdacht

In een van de archiefdozen zit een gespreksverslag, opgesteld door Geelhoed. Samen met de commissie is hij naar de Verenigde Staten gegaan om Thomas Jones te spreken, de directeur van Northrop. Er zijn inmiddels zeer sterke aanwijzingen dat zijn bedrijf de prins ook geld heeft toegestopt. Geelhoed heeft betalingen van Northrop aan de prins gevonden, maar ook van de prins weer terug naar Jones. Hoogst verdacht natuurlijk, dus je zou verwachten dat ze de Amerikaan flink aan de tand voelen. 

Bernhard in een Lockheed F-104G Starfighter
Bernhard in een Lockheed F-104G Starfighter op vliegbasis Leeuwarden, juli 1970.

Alleen begint commissielid Matthias Holtrop – voormalig directeur van De Nederlandsche Bank – met te zeggen dat het een informeel gesprek betreft en dat Jones niets hoeft te vrezen van het Nederlandse onderzoek. Het haalt de angel uit het hele onderhoud met de directeur, die zijn dure advocaat heeft meegenomen. Het gesprek kabbelt. De commissieleden vragen over de mensen die Northrop inhuurde om de verkoop in Europa te regelen. Dat zijn voor een groot deel dezelfde figuren als Lockheed heeft ingezet voor de Starfighter: Meuser, Weisbrod en Teengs Gerritsen. Allemaal uit de entourage van Bernhard, die zich ook het vuur uit de sloffen heeft gelopen om de F-5 te verkopen. Opmerkelijk. 

Jones krijgt alle gelegenheid om zich er onderuit te wringen. Dat zijn freelancers met goede contacten, daarom zijn ze ingezet. Ondertussen zijn ze niet meer nodig, dus zijn de contracten ingetrokken. Maar hoe zit het dan met zes betalingen van 125.000 dollar die naar Weisbrod zijn overgemaakt? Dezelfde advocaat betaalde geld van Lockheed aan Pantchoulidzew. Jones zegt dat hij niet over betalingen gaat, noch over wie deelt in dit soort premies voor geleverde diensten. Het zijn allemaal details waar mensen verder onder zijn niveau zich mee bezighouden.  

Van onder naar boven: een Northrop NF-5, een F-16 en een Lockheed Starfighter vliegen over Vlieland
Van onder naar boven: een Northrop NF-5, een F-16 en een Lockheed Starfighter vliegen over Vlieland.

Een frappant antwoord, dat uitnodigt tot verder vragen. Maar de commissieleden vinden het genoeg en beginnen over iets anders. Wel vragen ze nog naar een bedrag van 21.660 dollar dat aan Jones is overgemaakt door Bernhard. Wat moeten ze daarvan denken? Jones laat het antwoord opmerkelijk genoeg over aan zijn advocaat, die vertelt dat het om een privéaangelegenheid gaat tussen de goede vrienden Jones en Bernhard. Waarom vertelt Jones dat niet gewoon zelf? 

De commissie liet zich in de luren leggen  

Waarop de commissieleden de directeur van Northrop danken voor het aangename gesprek en afscheid nemen. Ze hebben 9000 kilometer gevlogen om zich in de luren te laten leggen.  

Brisant 

Het dossier van Geelhoed ademt stille frustratie. Hij dient bij de commissie steeds lijstjes vragen in waarop geen antwoord komt. Constateert bij mensen die ze onderzoeken ‘leugens en draaierijen’. Bovendien heeft hij een verlanglijst van mensen die de commissie aan de tand zou moeten voelen, het liefst onder ede. Het is vrijwel de gehele zakelijke entourage van prins Bernhard. Geen van deze mensen wordt onderworpen aan meer dan een oppervlakkig onderzoekje. Het is hem klip en klaar dat niet alleen Lockheed steekpenningen heeft betaald, maar ook Northrop. Op ambtelijke corruptie staat in Nederland een celstraf van ten hoogste zes jaar. 

De straf van Bernhard

Ondanks de ernst van de Lockheedaffaire werd Bernhard niet strafrechtelijk vervolgd. Waarschijnlijk omdat premier Joop den Uyl oordeelde dat een proces schadelijk zou zijn voor Nederland en het koningshuis. De premier besloot wel dat Bernhard al zijn officiële militaire en bestuursfuncties moest neerleggen. Hij mocht geen militaire uniformen meer dragen en verloor zijn taken binnen Defensie. Andere landen vervolgden wel ambtenaren die steekpenningen hadden aangenomen van Lockheed.  

Juliana en Bernhard komen vervroegd terug van vakantie door Lockheed-affaire
Juliana en Bernhard komen vervroegd terug van vakantie vanwege de Lockheed-affaire, 1976.

De ‘wijze mannen’ waarvoor hij werkt, lijken vooral heel erg bezig met het bedenken van manieren om de waarheid niet te vinden. De brisante dingen die Geelhoed ontdekt, zijn zelden reden voor meer en dieper onderzoek. Ondertussen krijgt Ynso Scholten, de advocaat van Bernhard, twee maanden voor de publicatie van hun rapport alvast een conceptversie opgestuurd, blijkt uit de documenten van Geelhoed.  

De voormalige minister ziet daarin dat Bernhard zich geen zorgen hoeft te maken over celstraf of zelfs maar een rechtszaak. De conclusie van de commissie is dat Bernhard zich in situaties had begeven ‘die de indruk moesten wekken dat hij gevoelig was voor gunsten en dat hij zich toegankelijk had getoond voor onoorbare aanbiedingen’.  

Premier Joop den Uyl legt een regeringsverklaring af over de Lockheed-affaire
Premier Joop den Uyl legt een regeringsverklaring af over de rol van Bernhard in de Lockheedaffaire, 30 augustus 1976.

Een knap staaltje woordkunst om te zeggen dat iemand schuldig is, zonder te zeggen dat hij schuldig is. Pas in 2005 blijkt dat er bij het rapport nog een geheime bijlage zat, voor de premier, waarin Bernhard wel ondubbelzinnig de schuld kreeg. Twee jaar nadat Vrij Nederland dat onthulde, overleed Geelhoed, de man die het al die tijd al wist.  

Meer weten:

  • Onderzoek naar de juistheid van verklaringen over betalingen door een Amerikaanse vliegtuigfabriek (1976) Rapport van de Commissie van Drie. 
  •  Het Lockheed-schandaal (2011) door Gerard Aalders gaat in op corruptie, omkoping, en smeergeld. 
  •  The Grease Machine (1978) door David Boulton beschrijft het omkoopgedrag van Lockheed. 

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 4 – 2025

Nieuwste berichten

De heckrund was een Arisch fantasiedier 
De heckrund was een Arisch fantasiedier 
Artikel

De heckrund was een Arisch fantasiedier 

Ooit leefde in Europa de auroch, een uitgestorven oerrund. Nazi-topman Hermann Göring wilde het terugfokken, zodat de Duitsers er als echte Germanen op konden jagen. De opdracht daarvoor ging naar zoöloog Lutz Heck, die een ‘heckrund’ in elkaar knutselde.  Nu zouden ze toch wat beleven… Op Schorfheide in Brandenburg waande Hitlers tweede man Hermann Göring...

Lees meer
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Artikel

Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem

Neville Chamberlain dacht dat hij vrede kon kopen door Tsjecho-Slowakije uit te leveren aan Hitler. Hij was niet alleen naïef, maar ook hoogmoedig. Na een lange en succesvolle carrière in de Britse politiek negeerde Chamberlain de adviezen van anderen. Is Donald Trump de nieuwe Neville Chamberlain? De Britse krant The Guardian en andere media wierpen...

Lees meer
Joop den Uyl op campagne
Joop den Uyl op campagne
Recensie

Politieke partijen voeren extremer campagne

Sinds de Grondwet van 1848 moeten politici de kiezers voor hun beleid zien te winnen. Maar de manier waarop ze campagne voeren is nogal veranderd, zo toont De strijd om de stembus. De chique negentiende-eeuwse heren die nauwelijks moeite deden het electoraat te overtuigen, maakten steeds vaker plaats voor ware circusartiesten.   ‘Het feest van de...

Lees meer
Meer informatie Geromantiseerde voorstelling uit 1893 van een middeleeuws volksgericht.
Meer informatie Geromantiseerde voorstelling uit 1893 van een middeleeuws volksgericht.
Artikel

Vóór social media gebeurde public shaming via volksgerichten

Sarren en dreigen op sociale media heeft een bijzondere voorloper: de charivari. Tot in de jaren zeventig kenden dorpen in Nederland volksgerichten waarbij inwoners die zich niet aan de sociale normen hielden in het openbaar werden beschimpt. Of erger. Op vrijdagavond 10 november 1961 sneuvelde een ruit in de woning van Berta (48), een huisvrouw...

Lees meer