• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2009

  Koningin Juliana (1909-2004)

  Maatschappelijk werkster van Nederland

  Door: Paul van der Steen

  Een dossiervreter werd koningin Juliana nooit. Ze bevroeg haar ministers liever over de gevolgen van beleid voor ‘gewone mensen’. Het beeld van de moederlijke koningin klopt: met de honderd jaar geleden geboren Oranje had Nederland tussen 1948 en 1980 een sociaal bewogen en vaak emotionele vorstin op de troon.

  ‘Ík bén níét cónsérvátief!’ Prinses Juliana verheft haar stem en slaat met de vuist op tafel. Prins Bernhard hoort het aan en schudt vrijwel continu het hoofd. NOS-verslaggeefster Maartje van Weegen maakt in 1987 misschien wel het meest gedenkwaardige interview met het echtpaar. ‘Ik ben altijd vooruitstrevend geweest,’ bezweert Juliana. ‘Ik heb altijd het land gehad aan alles wat conservatief en ouderwets was. Ik doe mijn leven lang mijn best om niet ouderwets te worden. Er zijn natuurlijk dingen die ik niet leuk vind tegenwoordig, maar er waren vroeger ook ontzettend veel dingen die ik niet leuk vond, en ik geloof niet dat mensen slechter worden dan ze waren. Er is zeker een evolutie aan de gang. Dat geloof ik zeker.’

  Piet de Jong, minister-president tussen 1967 en 1971, zegt zelfs te geloven dat Juliana in de roerige jaren zestig met de protesterende jongeren mee de straat op zou zijn gegaan, als ze jonger en niet van koninklijken bloede was geweest. Willem Aantjes heeft gesuggereerd dat de koningin de hand heeft gehad in de totstandkoming van de meest linkse ministersploeg aller tijden, het kabinet- Den Uyl (1973-1977). Zij zou de ideeën van de fractievoorzitter van de antirevolutionairen tijdens een gesprek ten paleize dusdanig hebben bijgesteld dat die vertrok met de aanbeveling om het nog maar eens met PvdA, PPR en D66 te proberen. ‘Voor ik de deur uit ging zei Juliana nog: “Het is úw advies, hoor.”’ Aantjes noemt het later een knap staaltje van ‘schuilevinkje spelen achter de troon’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen