• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2016

  ‘De grote koning der blanken’

  1954: Staatsbezoek prins Bernhard aan Zuid-Afrika

  Door: Bas Kromhout

  In 1954 brengt prins Bernhard een bezoek aan Zuid-Afrika. Zonder koningin Juliana, want die is tegen de apartheid. Maar Bernhard ziet er weinig kwaad in.

  Het was Bernhards eigen idee. Hij wilde zo graag een keer Zuid-Afrika bezoeken, zei hij tegen de ambassadeur van dat land, toen deze in 1953 namens zijn regering een cheque overhandigde voor de wederopbouw na de Watersnoodramp. De ambassadeur bracht de hartenwens van de prins onmiddellijk over aan zijn meerderen in Pretoria en zij seinden minister-president Daniël Malan in. Die was enthousiast.

  Zo vaak gebeurde het namelijk niet dat hoge gasten Zuid-Afrika bezochten. In 1948 was de Nationale Partij aan de macht gekomen en had de apartheidspolitiek geïntroduceerd. De aanscherping van de rassensegregatie deed menigeen in het buitenland de wenkbrauwen fronsen. In de Verenigde Naties leidden India en de communistische landen het protest. Hoewel Zuid-Afrika nog niet de internationale paria was die het land vanaf 1960 zou worden, was de nationalisten er veel aan gelegen om buitenlandse erkenning te krijgen voor hun bewind. Een bezoek van de prins der Nederlanden zou precies het gewenste signaal afgeven.
   

  Op het programma staan geen ontmoetingen met zwarte leiders

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen