Home Dossiers De Verenigde Staten Verlies in Vietnam was al lang voorspeld

Verlies in Vietnam was al lang voorspeld

  • Gepubliceerd op: 25 november 2024
  • Laatste update 26 nov 2024
  • Auteur:
    Teun Willemse
  • 1 minuut leestijd
President Lyndon Johnson (midden) buigt zich over een model van de Slag bij Khe Sanh, 1968.
Cover van
Dossier De Verenigde Staten Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot HN Actueel? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Amerikaanse generaals spelen scenario’s na over een mogelijk conflict met China over Taiwan. Uit deze wargames blijkt dat een confrontatie lang en bloederig zal zijn. In de jaren zestig gaven oorlogsspellen over de Vietnamoorlog een vergelijkbare waarschuwing, maar daar werd door het Pentagon niets mee gedaan. 

Van 1962 tot 1967 speelden Amerikaanse militaire adviseurs in het diepste geheim de Sigma Wargames. Door verschillende oorlogsscenario’s na te spelen moest duidelijk worden of de Verenigde Staten de Vietnamoorlog konden winnen door strategisch te bombarderen en een beperkte grondoorlog te voeren.  

Maar wat de generaals ook deden, de uitkomst was steeds dezelfde: ingrijpen in Vietnam zou leiden tot een slepend conflict en bommen zouden de moraal van de Vietcong niet breken. Toch werd er niet naar de uitkomsten gehandeld. De generaals vonden dat de spellen te weinig gewicht toekenden aan de impact van bombardementen en te veel aan de emotie van de vijand.

Openingsbeeld: President Lyndon Johnson (midden) buigt zich over een model van de Slag bij Khe Sanh, 1968.

 

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 12 - 2024