Historisch Nieuwsblad 3 - 2018
Sinds de jaren negentig gaan steeds meer stemmen tijdens gemeenteraadsverkiezingen naar plaatselijke partijen. Hoe kan dat? En waarom begon hun succes in het zuiden van het land? Willem de Bruin dook in de lokale politiek.
Soms hebben domme, incompetente bestuurders zelf niet door hoe onbekwaam ze zijn. De Romeinse keizer Heliogabalus was ook zo’n geval. Al snel na zijn aantreden in 218 wilde iedereen nog maar één ding: van hem af.
Historicus Mark Mazower beschrijft in zijn nieuwste boek Wat je me niet vertelde zijn veelbewogen familiegeschiedenis. In een voorpublicatie leest u dat zijn Russisch-Joodse grootvader Max lid was van een ondergrondse socialistische beweging.
Begin jaren zestig stuurden duizenden Cubaanse ouders hun kinderen naar de VS, omdat ze Fidel Castro niet vertrouwden. In het geheim kregen ze hulp van het Nederlandse ambassadeursechtpaar Gideon en Maria Boissevain.
En ook in ons maartnummer: een voorproefje van de indrukwekkende tentoonstelling Magische miniaturen in Museum Catharijneconvent, de Hongaarse regent Miklós Horthy wist ruim twintig jaar aan de macht te blijven door in te spelen op heimwee naar een ‘Groot-Hongarije’ en om deze reden spreekt Frankenstein nog altijd tot de verbeelding.
U bestelt Historisch Nieuwsblad 2018 – 3 zonder verzendkosten in onze webshop.
Friends Divided – Gordon S. Wood
De moeizame relatie tussen Adams en Jefferson De karakters en achtergrond van John Adams en Thomas Jefferson, de twee hoofdspelers in de Amerikaanse Revolutie, waren zeer verschillend. De lange en elegante Jefferson uit Virginia was grootgrondbezitter, slaveneigenaar, en verslaafd aan literatuur, kunst, wijn en vrouwen. Door zijn eruditie werd hij de auteur van de...
De kracht van katoen
Dankzij de productie van katoen kon Europa een voorsprong nemen op de rest van de wereld. De grondstof vormde een belangrijke pijler onder de Industriële Revolutie. Maar aan dat succes zat volgens Annegreet van Bergen een donkere kant. T-shirts worden tegenwoordig in Nederland in grote aantallen weggegeven als reclamemateriaal of herinnering aan een evenement. Toch...
Barry Atsma over zijn historische held Walraven van Hall
Acteur Barry Atsma bewondert verzetsheld Walraven van Hall (1906-1945), die miljoenen guldens bij elkaar bracht om het Nederlandse verzet te financieren. Hij vertolkt Van Hall in de film Bankier van het verzet, die op 8 maart in première gaat. Wanneer maakte u kennis met Walraven van Hall? ‘Zo’n vier, vijf jaar geleden, tijdens de...
‘Nederlandse historici zijn te braaf’
In de ‘stelling’ reageert een vast panel van historici op een actuele gebeurtenis. Martin Sommer: ‘Ik zie dat Nederlandse historici wel heel braaf achter elkaar aan lopen en weinig eigenzinnigheid vertonen. Dat zagen we laatst weer eens in de discussie rond het Oost-Indisch Huis in Amsterdam. In dit voormalige hoofdkwartier...
Miklós Horthy; voorbeeld van Orbán
Tijdens een extra EU-top hopen lidstaten de Hongaarse premier Viktor Orbán te overtuigen van het goedkeuren van steun aan Oekraïne. Orbáns land vertoont grote gelijkenis met de ‘geleide democratie’ die Hongarije tussen 1920 en 1944 onder regent Miklós Horthy was. Na de Eerste Wereldoorlog snakten veel Hongaren naar een sterke leider, maar Horthy’s bewind ging gepaard met terreur en antisemitisme.
Hoe zwarte Joden toevlucht vonden in Israël
Al eeuwenlang leefde in Ethiopië een groep zwarte Joden. Ze werden er achtergesteld en vervolgd. Begin jaren tachtig was hun situatie zo schrijnend dat Israël in actie kwam.
Het gewelddadige ontstaan van Israël
Israël kwam gewelddadig tot stand. Meteen na de oprichting raakte de Joodse staat verzeild in een gevecht op leven en dood.
Ontsnapt aan Fidel Castro
Het Nederlandse ambassadeursechtpaar Gideon en Maria Boissevain heeft begin jaren zestig Cuba als standplaats. En daar gedragen ze zich allesbehalve neutraal. Ze openen hun deuren voor Fidel Castro’s tegenstanders en steunen een operatie om kinderen het land uit te krijgen. Maar opeens verandert Maria van mening. Als Gideon Walrave Boissevain op 16 augustus 1963 op...
De opkomst van lokale partijen
Sinds de jaren negentig zijn lokale partijen in opmars. Hoe kan dat? En waarom begon hun succes in het zuiden van het land? Dat heeft alles te maken met de opstelling van de Katholieke Volkspartij. Gesloten politieke cultuur Een raadslid van een lokale partij die een schadeclaim indient bij de gemeente waar hij vervolgens als...
De erfenis van Frankenstein
Halloween wordt ook in Nederland steeds populairder. Meer dan twee eeuwen geleden schreef Mary Shelley haar beroemde sciencefictionroman Frankenstein, die nog steeds actueel is.
De slechtste keizer ooit
Het Engelse North Hertfordshire Museum heeft besloten om voortaan de voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’ te gebruiken als het over de Romeinse keizer Heliogabalus gaat. De keizer zou zich namelijk hebben geïdentificeerd als vrouw. Wie was Heliogabalus precies, en waarom wilden de Romeinen zo snel mogelijk van deze keizer af?
Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Bestel nu Historisch Nieuwsblad met korting!