

De buitenlandse politiek van Henry Kissinger
Henry Kissinger is 100 jaar geworden. Volgens Maarten van Rossem was Kissinger als minister onaangenaam, ijdel en ambitieus, maar had hij een on-Amerikaans talent voor ironie en relativering.


Exorcisme: bezeten van de duivel
Rond 1600 waren ongekend veel mensen in de greep van Satan en zijn demonen. Was er sprake van ziekte, bedrog of theater?


Zoektocht naar geërfd trauma ontspoort
Sunny Bergman is ervan overtuigd dat zij een trauma heeft geërfd van haar vader. In haar nieuwe boek stelt ze haar Duitse ‘nazi-opa’ daarvoor verantwoordelijk.


Kaliningrad: Russisch mes op de keel van Polen
Dankzij zijn strategische ligging is Kaliningrad nog altijd een aanwinst voor Poetin, en blijft het de NAVO een doorn in het oog.


De populistische People’s Party
Ron DeSantis wil meedoen aan de presidentsverkiezingen. Met de Amerikaanse grondlegger van het populisme, de People’s Party, heeft de Republikein weinig gemeen.
Nieuwste berichten


Natúúrlijk hield de BVD een RAF-advocaat in de gaten
In de jaren 70 volgde de BVD advocaat Bakker Schut, die leden van de Duitse terreurgroep RAF verdedigde. Was hij slechts een brave jurist, of verleende hij meer dan alleen juridische bijstand?


Nazi’s bouwden bunkers tegen geallieerde bommen
De nazi’s bouwden vele bunkers. Maar die waren alleen bestemd voor de Duitsers zelf. Geknechte en gevangen mensen hadden geen plek om te schuilen.


Of ik even een brief kon vervalsen?
Philip Dröge kreeg ooit het verzoek om de stadhoudersbrief te vervalsen. ‘Onwillekeurig begon ik te speculeren hoe je zoiets zou moeten aanpakken.’


Ook Mussolini was een racist en antisemiet
Van Benito Mussolini wordt vaak gedacht dat hij niet was besmet met het gif van de rassenhaat. Toch was hij nooit vrij van anti-Joodse sentimenten.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Pandemie


Chinese ‘oorlog’ tegen het virus
In China grijpt het coronavirus om zich heen. De Communistische Partij legt graag een verband tussen de strijd met het virus en de oorlog tegen Japan van 1937-1945.


Een pandemie is te temmen
Beatrice de Graaf: al eeuwenlang raast af en toe een pandemie over de wereld. In de strijd tegen COVID-19 kunnen we leren van vroegere voorbeelden. Dat geldt zeker voor de nauwe internationale samenwerking in de negentiende eeuw. Dankzij uitwisseling van kennis en kunde wisten regeringen en wetenschappers veel ziektes te verslaan. In het jaar 810…


De willekeur van de Zwarte Dood
In de veertiende eeuw richtte de pest onvoorstelbare schade aan in Europa. Historici hadden moeite de omvang te bevatten, zo laat Dick Harrison zien in een meesterlijke studie. Zelfs met de meest conservatieve schatting van het aantal slachtoffers laat de pestepidemie tussen 1347 en 1352 de Eerste Wereldoorlog ruim achter zich. Op een bevolking van…


Een certificaat bewees dat je pestvrij was
De ene na de andere pestgolf trof Antwerpen in de zestiende eeuw. Om de ziekte buiten te houden bedacht de stad stapels regels over isolatie en quarantaine. En er kwamen schriftelijke bewijzen dat de drager pestvrij was. ‘In dit huis heeft niemand de pest gehad.’ Certificaten met deze strekking waren gewild. In de havenstad kwam…

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.
Evenementen


Collegedag: De bezetting 1940-1945
Vier onderzoekers vertellen tijdens deze collegedag over hun meest recente ontdekkingen op het gebied van dwangarbeid, verraad en verzet.


Geschiedenis Festival
Op 7 oktober 2023 vindt de achtste editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!


Collegedag: De Bataafs-Franse Tijd
Vier specialisten nemen u mee naar de dramatische tijd van de Bataafse Republiek en de Franse heerschappij (1795-1813).