

De ondergang van een Indische koloniale familie
Sweet Dreams won dit weekend zes Gouden Kalveren. Wie van Sweet Dreams een realistisch historisch drama verwacht, komt bedrogen uit. De film is een groteske, zwart-komische, satirische verbeelding van de koloniale verhoudingen in Nederlands-Indië rond 1900.


Cockerill: fabrikant met tomeloze daadkracht
De rechtbank stelt chemiebedrijf Chemours aansprakelijk voor milieuschade door pfas. De Britse ondernemer John Cockerill kreeg in de negentiende eeuw kritiek op de verwoesting van de omgeving.


Overtuigende film over Lodewijks maîtresse
De speelfilm Jeanne du Barry schetst een waarheidsgetrouw beeld van het wilde seksleven van Lodewijk XV.


‘Rusland stookte conflict in Nagorny Karabach steeds op’
Op 1 januari 2024 houdt de zelfverklaarde republiek Nagorny-Karabach op te bestaan. Het conflict over de enclave kent een lange geschiedenis die begint bij de Russische tsaren.


‘Brand in Indonesisch museum gaat ook Nederland aan’
Het Nationaal Museum Indonesië is getroffen door een brand. Historicus Caroline Drieënhuizen vindt het vreemd dat er in Nederland weinig aandacht is voor die ramp.
Nieuwste berichten


Tegen Oranje, voor het volk
Baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol pleitte voor meer vrijheid en democratie. Hij riep het Nederlandse volk op zich tegen stadhouder Willem V te keren en zichzelf te verdedigen. ‘Wapent u, even als het volk van Amerika.’


Wel of geen tweede slaap?
Volgens een populaire theorie van historicus Roger Ekirch werden slapers in het verleden midden in de nacht gezamenlijk wakker.


Alleen gehoorzaam aan God of geweten
Burgerlijke ongehoorzaamheid is in Nederland aan de orde van de dag. Wie hebben deze manier van actievoeren bedacht?


Keizer en kerk
De periode rond het jaar 1000 lijkt een zwart gat in de Nederlandse geschiedenis. Maar juist in die tijd veranderden onze streken ingrijpend.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Oudheid


Cederhout voor de farao
De stad Byblos, in het huidige Libanon, werd rijk dankzij de verkoop van cederhout. Dat rook lekker en was geschikt voor de bouw van schepen.


De kleur van Egypte
Egypte verbiedt het RMO om opgravingen te doen in Sakkara, omdat het museum met de tentoonstelling ‘Kemet’ mee zou werken aan de onjuiste toe-eigening van de Egyptische cultuur.


Slavenrebel Spartacus
De Week van de Klassieken heeft dit jaar het thema ‘Revoluties en de Oudheid’. In de eerste eeuw voor Christus kwam gladiator Spartacus in opstand tegen de Romeinen.


Sapfo: een lesbisch icoon
‘Men zegt dat er negen muzen zijn – wat een domheid! Want kijk, Sapfo van Lesbos is nummer tien,’ schreef Plato. De Griekse dichteres stond op een voetstuk.

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.
Evenementen


Geschiedenis Festival
Op 7 oktober 2023 vindt de achtste editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!


UITVERKOCHT – Collegedag: De Bataafs-Franse Tijd
Vier specialisten nemen u mee naar de dramatische tijd van de Bataafse Republiek en de Franse heerschappij (1795-1813).


Vijfdaagse reis – de Spaanse burgeroorlog
Reis met Willem Melching naar het Spanje van de burgeroorlog. Bezoek overblijfselen en monumenten, van de Guernica tot de bunkers in Parque Oeste.