• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2022

  1572: Keerpunt in de Opstand

  Door: Luc Panhuysen

  De Oekraïense president Zelensky verwees in zijn toespraak in de Tweede Kamer naar de inname van Den Briel, een keerpunt in de Opstand.

  In het voorjaar van 1572 leek de heerschappij van de Spanjaarden in de Lage Landen nog onbetwist. Maar na een reeks van nederlagen en overwinningen sloten steeds meer Nederlanders, van hoog tot laag, zich aan bij de Opstand. En dat gaf de doorslag.

  Willem van Oranje was 38 jaar oud toen hij de zwaarste klap van zijn leven incasseerde. De opstand tegen Spanje duurde al een poosje, maar pas nu drong tot hem door dat de kans heel groot was dat hij ten onder zou gaan. Hij had net gehoord dat op 14 april 1574 zijn leger op de Mokerheide in de pan was gehakt. Maanden van diplomatie en ronselen waren aan de vorming van dat leger voorafgegaan. En toen het de omvang van 10.000 man had bereikt, was het onder het bevel van zijn favoriete broer, Lodewijk van Nassau, de Spaanse domeinen binnengevallen om Maastricht te belegeren.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen