• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 26 juli 2022

  Zwaaien met een besmette vlag

  Door: Teun Willemse

  Een voormalig adviseur van Donald Trump, Michael Flynn, riep afgelopen weekend Amerikanen op om Nederlandse vlaggen op sociale media te plaatsen als steunbetuiging aan de boeren. Vlaggen spelen een grote rol bij protesten tegen het stikstofbeleid: boze boeren hangen de Nederlandse vlag ondersteboven en sommige demonstranten zwaaien met de oranje-wit-blauwe Prinsenvlag. De afgelopen eeuwen probeerden nationalistische groepen van die Prinsenvlag de officiële Nederlandse driekleur te maken, maar door associaties met de NSB is het een omstreden symbool geworden.

  Op schilderijen van VOC-schepen prijkt soms de oranje-wit-blauwe vlag die tijdens de Tachtigjarige Oorlog symbool stond voor de strijd tegen Spanje: de Prinsenvlag. De kleuren zouden voor het eerst gebruikt zijn door de Watergeuzen die in 1572 Den Briel innamen. Om Willem van Oranje te eren, kleurden zij de bovenste band van de rood-wit-blauwe vlag oranje. De Prinsenvlag werd echter nooit het officiële dundoek van de Republiek: tijdens het Eerste Stadhouderloze Tijdperk (1650-1672) kozen de regenten voor het rood-wit-blauw.

  Een VOC-schip voert de oranje Prinsenvlag.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen