• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 16 december 2020

  ‘We mogen de grootse prestaties uit de Gouden Eeuw niet uit het oog verliezen’

  25 jaar na zijn boek 'De Republiek' maakt Jonathan Israel de balans op

  Door: Teun Willemse

  In 1995 publiceerde Jonathan Israel De Republiek. 1477-1806. Het werd bejubeld als een nieuw standaardwerk over de Nederlandse vormingsgeschiedenis. Een kwart eeuw later is de Britse historicus nog altijd gefascineerd door de Gouden Eeuw. ‘Hedendaagse debatten over tolerantie raken de kern van de Nederlandse identiteit. Het is jullie erfenis.’

  Via een videoverbinding krijgt Israel de jubileumeditie van De Republiek, waarin veel zwart-wit beelden zijn vervangen door kleurrijke afbeeldingen, voor het eerst onder ogen. Het liefst zou hij ooit nog een volledig herziene druk schrijven, vertelt hij. Israel is namelijk nog steeds verknocht aan Nederland, de plek waar hij tot 2001 onderzoek deed. Bijna 50 jaar geleden raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis van de Republiek. Die interesse is nooit meer verdwenen.

  De Republiek telt bijna veertienhonderd pagina’s. Wat is het voordeel van een overzichtswerk als dit?
  ‘Historici zijn zich steeds meer gaan specialiseren. Daar is niets mis mee, want nieuwe kennis en details zijn altijd welkom. Maar hoe meer we naar de bomen kijken in plaats van het bos, hoe groter het risico wordt dat we zicht verliezen op het grote plaatje. Een boek als dit spoort je aan om over dat grote plaatje na te denken. Zelfs als je het niet met alle argumenten in het boek eens bent, geeft het je toch meer inzicht in de Gouden Eeuw.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen