Nadat de HSS Iowa duizenden kilometers had gevaren, duizenden tonnen munitie had afgeschoten, en misschien wel nucleaire kernkoppen had meegetorst, mocht het schip in 2012 eindelijk voorgoed aanmeren. Het ligt nu in de haven van Los Angeles, voor iedereen te bezoeken als museum. En dat kan ik u van harte aanraden.
Een tochtje door dit slagschip kost een middag, maar levert een halve eeuw geschiedenis op. Over een lengte van 270 meter, een breedte van 33 meter en een hoogte van een aantal verdiepingen, brengt het schip je terug in de tijd. De uniformen hangen nog aan de deuren, het kombuis lijkt nog warm van de laatste matrozenprak.
Meer columns lezen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.
De koosnaam voor de Iowa was ‘The Big Stick’: drie immense 41 cm-kanonnen met een lengte van 20 meter hangen boven het dek. Met dit schip uit 1943 voer de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt dat jaar naar de Conferentie van Teheran om met de Sovjetleider Jozef Stalin en de Britse premier Winston Churchill over de oorlogsdoelen en de toekomst van Europa te delibereren. Het schip werd ingezet bij beschietingen van Japan, in de Koreaanse Oorlog, en in diverse NAVO-operaties en -oefeningen in alle oceanen van de wereld. Omdat het schip niet alleen Roosevelt, maar ook de presidenten Ronald Reagan en George Bush vervoerde, werd het ook wel het ‘slagschip van de presidenten’ genoemd. Ook presidenten die niet meevoeren kwamen een kijkje nemen.
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Door zo’n verblijf op de Iowa transformeerde de president écht in een commander-in-chief. Het was een platform dat civiele, politieke en militaire leiders tot één gemeenschap samensmeedde in een gedeelde missie en strijd.
De huidige president Donald Trump ontbeert zo’n platform. De NAVO, oorlogsbodems, operaties en oefeningen zeggen hem weinig. Trump komt uit een familie waarvan de patriarch, Frederick Trump, Beieren eind negentiende eeuw ontvluchtte om niet in dienst te hoeven. Frederick opende liever hotels en bordelen. Zijn kinderen en kleinkinderen gebruikten elk excuus om niets met het leger te maken te hoeven hebben. Geen van de vijf generaties Trump heeft oorlogservaring. Dat hadden Bill Clinton, George Bush jr. en Barack Obama ook niet, maar zij deden wel hun best om oorlogstonelen te bezoeken, mee te varen of te vliegen.
Trump doet dat allemaal niet. Pacifisten zullen zeggen: is dat erg? Nee, niet als het overal vrede is. Maar dat is het natuurlijk niet. Bovendien eist Trump voor zijn verjaardag een militaire parade. Hij wil wel pronken, maar zich niet echt verdiepen in het oorlogsbedrijf en niet echt begrijpen wat het betekent om te moeten vechten. Veteranen maakt hij belachelijk. Conventionele oorlogen laat hij liever anderen voeren (de Oekraïners). Trumps oorlogen zijn ideologisch. Hij voert een ‘war on woke’, gericht tegen surrogaattegenstanders. Maar om de ‘pervert left’ in Europa te beschieten heb je geen ‘Big Sticks’ nodig, hoogstens kleine vingers en een X-account.