Home Zoek democratische medestrijders op

Zoek democratische medestrijders op

  • Gepubliceerd op: 21 maart 2025
  • Laatste update 03 apr 2025
  • Auteur:
    Beatrice de Graaf
  • 2 minuten leestijd
Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering.

USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze moest wel, want Washington pleegde openlijk verraad aan Oekraïne door de eigen veiligheidsgaranties van 1994 uit het raam te gooien en Vladimir Poetin te omarmen. Vervolgens zette Donald Trump alle wapenleveranties en inlichtingenvoorzieningen aan Kyiv stop. Dat bracht Europese leiders ertoe alvast een gezamenlijke Europese troepenmacht aan te kondigen. Zelfs Geert Wilders kon niet anders dan mee stribbelen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Daniel Ziblatt en Steven Levitsky publiceerden in 2018 hun geruchtmakende boek How Democracies Die. De gebeurtenissen lijken hun playbook te volgen. Want democratische systemen kunnen heel makkelijk ontrafelen als de leiders ervan twee dingen doen: bewust en expliciet normen ondermijnen en bestaande vangrails afbreken. Dat gebeurde volgens Ziblatt al in 2016 in de VS, toen de Republikeinen weigerden de door de vorige regering genomineerde kandidaat voor het Hooggerechtshof te accepteren. Ze zetten daarmee een cruciale norm buiten werking: institutionele verdraagzaamheid. Je hebt de democratische en rechtstatelijke principes die je hebt afgesproken gewoon te accepteren. Want dat is het volgende wat de Republikeinen onder leiding van Trump al in 2016 deden en nu nog openlijker doen: de wederzijdse tolerantie onderuit schoffelen. Democratie bestaat bij de gratie van het tolereren van machtswisselingen. Je moet kunnen uithouden dat er andere partijen met andere opvattingen bestaan. En bij een machtswisseling niet iedereen ontslaan die een verkeerd partijboekje heeft. Dat is desastreus voor de democratie, én voor de continuïteit en legitimiteit van beleid en bestuur.

Maar gelukkig liet Ziblatt zien wat je wél kunt doen. Namelijk wat de Belgen, de Nederlanders en aanvankelijk ook de Fransen deden in de jaren dertig van de twintigste eeuw: een front vormen van democratische partijen, van links tot rechts, om op die manier de extremisten (vooral de nazi’s) buiten de boot te houden. Dan moet je dus niet als linkse, liberale en burgerlijke partijen elkaar de tent uit gaan vechten en je neus optrekken voor conservatieven. ‘De aartskatholieke Merz is een engerd,’ hoorde ik menigeen ter linkerzijde in Duitsland en Nederland zeggen. Of kijk naar de VS waar het anti-Trump kamp bij de verkiezingen van 2024 heilloos verdeeld was in allerlei soorten links.

Als de nood aan de man is hebben we met het oog op autoritaire dreigingen in binnen- en buitenland een nieuwe democratische Burgfrieden nodig. Soms moeten we met z’n allen de al te dynamische historische ontwikkelingen weer even in balans trekken. Dus ga eens op de koffie bij de conservatieve/linkse buurman en probeer hem als een democratische medestrijder te zien.

Nieuwste berichten

De heckrund was een Arisch fantasiedier 
De heckrund was een Arisch fantasiedier 
Artikel

De heckrund was een Arisch fantasiedier 

Ooit leefde in Europa de auroch, een uitgestorven oerrund. Nazi-topman Hermann Göring wilde het terugfokken, zodat de Duitsers er als echte Germanen op konden jagen. De opdracht daarvoor ging naar zoöloog Lutz Heck, die een ‘heckrund’ in elkaar knutselde.  Nu zouden ze toch wat beleven… Op Schorfheide in Brandenburg waande Hitlers tweede man Hermann Göring...

Lees meer
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Artikel

Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem

Neville Chamberlain dacht dat hij vrede kon kopen door Tsjecho-Slowakije uit te leveren aan Hitler. Hij was niet alleen naïef, maar ook hoogmoedig. Na een lange en succesvolle carrière in de Britse politiek negeerde Chamberlain de adviezen van anderen. Is Donald Trump de nieuwe Neville Chamberlain? De Britse krant The Guardian en andere media wierpen...

Lees meer
Joop den Uyl op campagne
Joop den Uyl op campagne
Recensie

Politieke partijen voeren extremer campagne

Sinds de Grondwet van 1848 moeten politici de kiezers voor hun beleid zien te winnen. Maar de manier waarop ze campagne voeren is nogal veranderd, zo toont De strijd om de stembus. De chique negentiende-eeuwse heren die nauwelijks moeite deden het electoraat te overtuigen, maakten steeds vaker plaats voor ware circusartiesten.   ‘Het feest van de...

Lees meer
Meer informatie Geromantiseerde voorstelling uit 1893 van een middeleeuws volksgericht.
Meer informatie Geromantiseerde voorstelling uit 1893 van een middeleeuws volksgericht.
Artikel

Vóór social media gebeurde public shaming via volksgerichten

Sarren en dreigen op sociale media heeft een bijzondere voorloper: de charivari. Tot in de jaren zeventig kenden dorpen in Nederland volksgerichten waarbij inwoners die zich niet aan de sociale normen hielden in het openbaar werden beschimpt. Of erger. Op vrijdagavond 10 november 1961 sneuvelde een ruit in de woning van Berta (48), een huisvrouw...

Lees meer