Lees artikelen uit ons archief over het Interbellum, met verhalen over de bende van Oss, de Nederlandse emigratie naar Amerika en de Dolkstootlegende.
Interbellum
- 18 artikelen
Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht
Onderzoek naar de dood van Aleksej Navalny duidt op vergiftiging. Net als Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij in 1933 gevaar liep.
Duitse democratie kampte met grote problemen
Na een kabinetscrisis koerst Duitsland af op vervroegde verkiezingen. In 1923 wankelde de Duitse Weimarrepubliek. Maar Weimar overleefde dankzij ingrijpen van een krachtige regering.
Een zinloze bezetting
Honderd jaar geleden bezetten Franse en Belgische troepen het Duitse Rijnland om herstelbetalingen af te dwingen. Het leidde tot een economische crisis.
Duitse Kapp-Putsch duurde maar vier dagen
De Reichsbürgerbeweging staat vandaag voor de Duitse rechter vanwege het plannen van een staatsgreep. In 1920 pleegde de Duitser Wolfgang Kapp een coup.
Zwoegen voor het Beloofde Land
In 1934 ontstond in Franeker een kibboets. In de landbouwnederzetting werden Joodse jongeren voorbereid op emigratie naar Palestina.
Op naar een nieuw bestaan
Vol goede moed vertrekken talloze landverhuizers begin twintigste eeuw vanuit Amsterdam naar Amerika.
Joodse journalisten werkten zo lang mogelijk door
Tijdens het Interbellum en de oorlog probeerden Joodse journalisten nog steeds hun vak uit te oefenen. Piet Hagen laat zien hoe ze doorzetten, ondanks antisemitisme, vervolging en genocide. Journalist Piet Hagen (1942) schrijft dikke pillen. Zijn biografie over Pieter Jelles Troelstra (2010), die de Joast Halbertsmaprijs kreeg, is 969 pagina’s lang. Koloniale oorlogen in Indonesië...
Hongaarse kinderen mochten aansterken in Nederland
Gezinshereniging vormde het breekpunt voor het kabinet. In de jaren twintig namen Nederlandse gezinnen verzwakte Hongaarse kinderen op, maar ook toen verliep de opvang niet vlekkeloos.
‘Boeren kunnen leren van Zuiderzeevissers’
Het overleg over het landbouwakkoord is geklapt. Boeren vrezen voor hun voortbestaan vanwege de stikstofplannen. Vissers hadden in 1918 eenzelfde vrees, toen de Afsluitdijk werd aangekondigd.
Nederland investeerde in de jaren dertig ook in het leger
Na jarenlange bezuinigingen wil het leger een inhaalslag maken en nieuwe tanks en straaljagers aanschaffen. Die situatie is vergelijkbaar met de Nederlandse herbewapening in de jaren dertig.
De wraak van de verliezers
De Duitse politie heeft 25 leden van de extreemrechtse Rijksburgerbeweging gearresteerd. Het rechts-terrorisme in Duitsland heeft wortels in de vroege jaren twintig.
Nederland was geen ‘meisjesinternaat’
Het Nederland van vóór de Tweede Wereldoorlog is vaak afgeschilderd als een dooie, gezapige boel, een met oude kranten dichtgeplakte uithoek van Europa. ‘Een conservatief land’, noemde Lou de Jong het in het eerste deel van zijn grote geschiedwerk. En als belangrijkste oorzaak werd vaak gewezen op het feit dat ons land niet had deelgenomen...