• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  vrijdag 1 juli 2022

  ‘Boeren kunnen leren van Zuiderzeevissers’

  Door: Sean Kerstges

  Boeren protesteren heftig tegen de stikstofplannen van het kabinet omdat zij vrezen voor hun voortbestaan. Eenzelfde vrees leefde bij vissers in 1918, toen de Nederlandse overheid destijds bekendmaakte dat de Zuiderzee werd afgesloten door een dijk. Historicus Eva Vriend, schrijver van Eens ging de zee hier tekeer, zegt dat de boeren van de geschiedenis kunnen leren. ‘Net als de Zuiderzeevissers kunnen de boeren hun cultuur behouden, maar ze moeten economisch veerkrachtig zijn.’

  Protesteerden de Zuiderzeevissers destijds net zo fel als de boeren nu?

  ‘Er waren wel wat protesten, maar die zijn niet te vergelijken met de boerenprotesten. De houding van de vissers was meer gelaten. De kustbewoners leefden van het water en ze konden zich simpelweg niet voorstellen dat de zee zou verdwijnen. Net als de boeren geloofden ze dat ze de natuur beter kenden dan de beleidsmakers in Den Haag. Volgens hen zou het project van de Afsluitdijk falen. De invloed van het Christendom speelde hier ook een belangrijke rol in. De vissers hadden veel ontzag voor autoriteit.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen