• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 3/2019

  De wonderlijke carrière van Juan Perón

  Een omstreden volksheld

  Door: Koen Vossen

  Hij was getrouwd met de beeldschone Evita, steunde de armen en bestreed Amerika. Zijn bewind was corrupt, autoritair en populistisch. Ruim vier decennia na zijn dood maakt Juan Perón nog steeds heftige reacties los. Wie was deze raadselachtige Argentijnse president?

  In Europa is hij vrijwel vergeten, maar in Noord- en Zuid-Amerika is de naam Juan Perón nog springlevend. Voor de een geldt hij als een klassieke volksmenner die het niet zo nauw nam met democratie en rechtsstaat. Voor de ander is hij het schoolvoorbeeld van een volksheld, die de armen probeerde te beschermen tegen immorele multinationals. Hij is vergeleken met hedendaagse politici als de Venezolaanse presidenten Hugo Chávez en Nicolas Maduro, de Braziliaan Lula da Silva, en zelfs met de Amerikaanse president Donald Trump. In zijn thuisland Argentinië is de peronistische partij momenteel de grootste oppositiepartij. Eerder leverde zij met Carlos Menem en het echtpaar Néstor en Cristina Kirchner regeringsleiders. Nog steeds wordt Perón door zowel links als rechts bewonderd en verguisd.
   
  Zijn politieke carrière begon op een klassiek Latijns-Amerikaanse manier, namelijk met een staatsgreep. In 1943 pleegde een groep Argentijnse militairen een coup in Buenos Aires en werd de tot dan onbekende, 47 jaar oude kolonel Juan Domingo Perón benoemd tot staatssecretaris Sociale Zaken. Terwijl hij als militair eigenlijk vooral opviel door zijn skivaardigheid en goed gepoetste laarzen, bleek hij als politicus een natuurtalent.

  De tekst loopt door onder de afbeelding.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen