• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 2/2011

  De vrouw die de grootste verzetsorganisatie van WOII leidde

  Moeder van alle onderduikers

  Door: Ad van Liempt

  De grootste verzetsorganisatie tijdens de Duitse bezetting wordt geleid door een vrouw: Heleen Kuipers-Rietberg – tante Riek – uit Winterswijk. De moeder van vijf kinderen gebruikt haar contacten uit de Gereformeerde Vrouwenbond om een landelijk onderduikersnetwerk op te zetten. Ze wordt gedreven door haar geloof – en een talent om leiding te geven.

  Het is 18 augustus 1944, een vrijdag. Rond de witte villa aan de Bovenweg 37 in Bennekom, de doorgaande weg tussen Ede en Wageningen, trekt zich een forse groep agenten samen van de SD, de Sicherheitsdienst.

  Dankzij informatie van hun inlichtingendienst weten ze dat zich in dit huis twee kopstukken van het verzet schuilhouden: Piet Kuipers en – vooral – zijn vrouw Heleen Kuipers-Rietberg. Het echtpaar had tot drie maanden tevoren zijn hoofdkwartier in de Achterhoek, in Winterswijk, maar daar zijn ze vandaan gevlucht, om te ontkomen aan de jagende bezetter. Nu klapt de val dicht; de tip van de verraadster die in het verzet is geïnfiltreerd blijkt goud waard.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen