Home Satire over stalinistisch Armenië

Satire over stalinistisch Armenië

  • Gepubliceerd op: 5 september 2024
  • Laatste update 07 okt 2024
  • Auteur:
    Jos van der Burg
  • 2 minuten leestijd
Filmposter Amerikatsi

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot HN Actueel? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

In films over de Armeense geschiedenis staat bijna altijd de genocide op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk centraal. Acteur en filmmaker Michael Goorjian doet met Amerikatsi iets anders. De in Amerika geboren kleinzoon van grootouders die de genocide overleefden, brengt met de film een ode aan de levenslust, humor en inventiviteit van Armeniërs.

Het door Goorjian aan zijn opa opgedragen Amerikatsi verwijst alleen in het begin kort naar de genocide. We kijken in 1915 door de ogen van het 4-jarige jochie Charlie via een raampje in een huis naar het geweld op straat. Daarna springt de film naar 1948 en zien we dat Charlie, een dertiger inmiddels, de genocide heeft overleefd. Hij geeft gehoor aan Stalins oproep aan gevluchte Armeniërs om terug te keren naar Armenië om het land te helpen opbouwen.

Het pakt voor Charlie anders uit dan gedacht, want hij wordt door communistische apparatsjiks beschuldigd van kosmopolitisme en belandt in de gevangenis. Een naargeestig staaltje stalinisme. Maar de levenslustige Charlie put kracht uit het uitzicht vanuit het raampje in zijn cel op het appartement van een bewaker en zijn vrouw. Door hen te observeren en zich in hun dagelijkse leven te verplaatsen, houdt hij zichzelf op de been. Als Stalin overlijdt, lacht de toekomst hem weer toe. Amerikatsi, waarin regisseur Goorjian zelf Charlie speelt, is geen realistisch politiek drama, maar een lichtvoetige satire en feelgood film over stalinistisch Armenië. 

Amerikatsi

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 9 - 2024