• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 21 oktober 2019

  Route naar de hel

  Hoe begon de Armeense genocide?

  Door: Ewout Klei

  Was de dreigende ineenstorting van het Ottomaanse Rijk in de Eerste Wereldoorlog de aanleiding voor de Armeense genocide? Deze populaire verklaring wordt door onderzoek in twijfel getrokken. De autoriteiten smeedden al veel eerder plannen om alle Armeniërs in het rijk uit te roeien.

  De aanleiding voor de Armeense genocide hebben historici tot nu toe gezocht in een serie militaire gebeurtenissen in het voorjaar van 1915. Op 17 januari leed het Ottomaanse leger bij Sarikamis een nederlaag tegen de Russen, en op 25 april landden geallieerde troepen uit Australië en Nieuw-Zeeland op het schiereiland Gallipoli, dicht bij de hoofdstad Constantinopel. Deze ontwikkelingen aan het front zouden bij de regering de overtuiging hebben doen postvatten dat het Ottomaanse Rijk op het punt stond om te vallen en dat de Armeniërs, die zij als verraders beschouwde, uit de weg moesten worden geruimd. De arrestatie van 235 prominente Armeense inwoners van Constantinopel, één dag eerder dan de geallieerde landing begon, wordt doorgaans opgevoerd als het begin van de volkenmoord.


  De landing van de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen op Gallipoli. Schilderij door Charles Dixon.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen