Dominees van Kerk en Vrede propageerden zelfs in 1940 geweldloosheid
De pacifistische vereniging Kerk en Vrede heeft kritiek op de wapensteun aan Oekraïne. Al honderd jaar predikt deze vereniging principiële geweldloosheid. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Gamers gaan in Conscript virtueel de loopgraven in
De Eerste Wereldoorlog wordt vaak gebruikt als setting voor videospellen en daar klinkt geregeld kritiek op. Maar het horrorspel ‘Conscript’ hoopt dat spelers iets over de tragiek van die oorlog leren.
Nederland investeerde in de jaren dertig ook in het leger
Na jarenlange bezuinigingen wil het leger een inhaalslag maken en nieuwe tanks en straaljagers aanschaffen. Die situatie is vergelijkbaar met de Nederlandse herbewapening in de jaren dertig.
Hooligans storten Constantinopel in chaos
Na een oefenwedstrijd tussen NAC Breda en Schalke 04 brak er een massale vechtpartij uit tussen supporters. In de zesde eeuw had Constantinopel al last van hooligans bij het wagenrennen.
Vrouwen voerden strijd tegen ongelijkheid
Uit onderzoek blijkt dat 1,1 miljard vrouwen in landen wonen waar de gendergelijkheid gelijk blijft of verslechtert. In de jaren dertig eisten steeds meer Nederlandse vrouwen gelijke rechten.
Nieuwste berichten
Het succes van redneck George Wallace
George Wallace en Donald Trump hebben veel gemeen. Beiden spelen in op gevoelens van Amerikanen die menen dat ze genegeerd worden.
Handel herleefde snel na dood van Mao
Mao Zedong wilde ondergrondse Chinese marktactiviteiten de kop in drukken. Toch bestond er een grote zwarte markt in maoïstisch China.
De ontspoorde Vierde Kruistocht
Van alle kruistochten is de vierde de beruchtste. Een heilig leger moest Jeruzalem heroveren, maar richtte zijn pijlen op Constantinopel.
Maximiliaan: de verlosser van Mexico
Maximiliaan van Oostenrijk werd keizer van Mexico. Maar hij had geen enkele binding met het land en de Mexicanen was niets gevraagd.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Verenigde Staten
Amerika is liever op zichzelf
Sinds hun oprichting worstelen de Verenigde Staten met hun relatie tot de rest van de wereld. Moeten ze zich afzijdig houden of juist niet?
Amerika liet geen immigranten meer binnen
In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen komt Joe Biden met migratiebeperkingen aan de grens met Mexico. In 1924 gooide Amerika de deur dicht voor vrijwel alle nieuwkomers.
Hoe Amerika verdeeld raakte
Amerikanen vrezen voor meer polarisatie na de aanslag op Donald Trump. In 1968 namen de tegenstellingen toe door twee schokkende moorden.
Huey Long: kampioen van de gewone man
Politicus Huey Long kwam in de jaren dertig op voor arme Amerikanen, wit of zwart. Dat maakte hem tot een bedreiging van de gevestigde orde.
Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Bestel nu Historisch Nieuwsblad met korting!
Evenementen
Geschiedenis Festival
Op 12 oktober 2024 vindt de negende editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!
Collegedag: Andere verhalen van Nederland
Vier experts vertellen tijdens deze collegedag geschiedenisverhalen uit onderbelichte regio’s.
6-daagse reis: De Spaanse Burgeroorlog
Reis langs de plekken waar de Spaanse Burgeroorlog werd uitgevochten en nog altijd zichtbaar is.