

D-day en Operatie Overlord
Bij het inschepen voor operatie Overlord, vandaag 79 jaar geleden, kregen de geallieerde troepen de dagorder van de Amerikaanse generaal Dwight Eisenhower in handen gedrukt. ‘U gaat beginnen aan de Grote Kruistocht waar we nu al zoveel maanden naartoe hebben gewerkt’, lazen de soldaten. ‘De ogen van de wereld zijn op u gericht.’


De kleur van Egypte
Egypte verbiedt het RMO om opgravingen te doen in Sakkara, omdat het museum met de tentoonstelling ‘Kemet’ mee zou werken aan de onjuiste toe-eigening van de Egyptische cultuur.


Historische BoekenCast
Luister naar de derde aflevering van de Historische BoekenCast, met interviews met Frits van Oostrom en Trudy Dehue.


‘Voor ons kan niks, voor hen alles’
De Kamer debatteert over de vraag of asielzoekers makkelijker moeten kunnen werken. Na de Tweede Wereldoorlog was migratiebeleid vooral een zaak van onderhandelende ambtenaren en lobbyisten.


Dieren met mensenmanieren
Dieren figureren vaak in spotprenten en politieke uitingen. Soms is dat grappig en onschuldig, maar het kan ook gevaarlijke vormen aannemen.
Nieuwste berichten


Exorcisme: bezeten van de duivel
Rond 1600 waren ongekend veel mensen in de greep van Satan en zijn demonen. Was er sprake van ziekte, bedrog of theater?


Arme Amsterdammers werden eerder ziek
Welvarende Amsterdammers hadden minder last van infectieziekten en ‘degeneratieve’ aandoeningen dan hun armere stadsgenoten.


Je krijgt de juiste mening door de strot geduwd
Zwart op wit van Elisabeth Koning en Wilfred Takken had een boeiend geschiedenisboek over racisme kunnen zijn. Helaas is het ontzettend woke.


Cockerill: fabrikant met tomeloze daadkracht
De Britse ondernemer John Cockerill bouwde in Seraing een conglomeraat van steenkolenmijnen, hoogovens, metaalsmelterijen en smederijen.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Rusland


Een Hollandse scheepsbouwer in Rusland
Ruslands dankt zijn opkomst als grootmacht grotendeels aan de achttiende-eeuwse Hollandse scheepsbouwer Cornelis Cruys.


De Slag om Stalingrad
Poetin trok tijdens de herdenking van de Slag om Stalingrad parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de huidige strijd met Oekraïne. Bij de Slag om Stalingrad vielen ontelbaar veel doden.


De meedogenloze Lenin
Bij velen leeft het beeld van Vladimir Iljitsj Oeljanov als nobele socialist, die gedreven door humanitaire idealen een samenleving nastreefde waarin welvaart en politieke invloed op rechtvaardige wijze waren verdeeld. In werkelijkheid juichte Lenin de moordpartijen van zijn bolsjewieken toe, en legde hij de fundamenten voor Stalins totalitaire politiestaat. De speelfilm Taurus (2001) van de…


De inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan
Op Eerste Kerstdag 1979 vielen Sovjettroepen Afghanistan binnen. Een militaire operatie die slechts enkele weken had moeten duren, groeide uit tot een verblijf van een kleine tien jaar, en een ongekende opleving van de Koude Oorlog. Wat bezielde het Kremlin om hieraan te beginnen? Dankzij opengestelde Kremlin-archieven weten we nu het antwoord. De Sovjet-Unie heeft…
Ontdek dossiers

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.
Evenementen


Geschiedenis Festival
Op 7 oktober 2023 vindt de achtste editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!


Collegedag: De Bataafs-Franse Tijd
Vier specialisten nemen u mee naar de dramatische tijd van de Bataafse Republiek en de Franse heerschappij (1795-1813).


Vijfdaagse reis – de Spaanse burgeroorlog
Reis met Willem Melching naar het Spanje van de burgeroorlog. Bezoek overblijfselen en monumenten, van de Guernica tot de bunkers in Parque Oeste.