

Middeleeuwers waagden ook graag een gokje
De gokwebsite Betcity krijgt een boete van drie miljoen euro omdat het niet genoeg doet om verdachte transacties van klanten te monitoren. In de Middeleeuwen was men al dol op gokken en spelshows. Arm en rijk deden volop mee aan grote loterijen, waarmee ze niet alleen geld of zilveren servies konden winnen, maar ook lucratieve baantjes.


‘Kissinger was een idealist’
Henry Kissinger, de beroemdste Amerikaanse diplomaat van de Koude Oorlog, is overleden. Historicus Niall Ferguson schreef een boek over Kissingers vroege leven.


De Indonesische Asterix en Obelix
In de satirische comic De legende van Vleermuisvechter, een vertaling van een Indonesisch stripverhaal uit 1990, strijden Indonesische vrijheidsstrijders tegen de VOC.


Chillen in het kantoor van Churchill
Slapen op historische plekken heeft iets magisch. ‘Het is de opwinding om je ogen te mogen sluiten daar waar ooit de verhalen van deze wereld zijn geschreven.’


Links zit in verdomhoek, zoals ooit liberalen
Progressieven hebben nu dezelfde positie als liberalen honderd jaar geleden, schrijft historicus Koen Vossen. En net als toen keren sommigen zich wrokkig af van het ‘domme kiezersvolk’.
Nieuwste berichten


Sancties: een vreedzaam en stil, maar dodelijk wapen
Met economische oorlogsvoering kon je de vijand verslaan zonder zelf een soldaat te verliezen. Maar sancties waren vanaf het begin een bron van verdeeldheid.


Opeens brak in heel Europa de revolutie uit
In een monumentaal boek schetst Christopher Clark de revolutionaire ontwikkelingen in Europa in de negentiende eeuw.


Hoog spel van de hartenkoningin
Elizabeth Stuart woonde veertig jaar in ballingschap in de Nederlandse Republiek. Al die tijd probeerde ze het land van haar man terug te krijgen.


De revolutie van het cassettebandje
Illegaal gekopieerde en verspreide cassettebandjes konden een boodschap van vrijheid verspreiden, maar ook van haat en geweld.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier populisme


De populistische People’s Party
Ron DeSantis wil meedoen aan de presidentsverkiezingen. Met de Amerikaanse grondlegger van het populisme, de People’s Party, heeft de Republikein weinig gemeen.


De successen van Pierre Poujade
De overwinning van BBB wordt toegeschreven aan het grote aantal proteststemmen. In de jaren vijftig leidde de Fransman Pierre Poujade een partij die opkwam voor de gewone man.


De eerste populistische president van Amerika
In 2016 betrad Donald Trump het Witte Huis met dezelfde belofte als Andrew Jackson in 1829: de elite moest plaatsmaken voor een man van het volk.


Boer Koekoek tegen de Haagse kaasstolp
In de jaren zestig speelde Boer Koekoek met zijn Boerenpartij handig in op de afkeer van de Haagse kaasstolp onder veel gewone kiezers.
Ontdek dossiers

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.