• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2010

  Walraven van Hall (1906-1945). Bankier van het verzet

  Door: Co Welgraven

  Tegenover De Nederlandsche Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam staat sinds enkele jaren een monument voor Walraven van Hall. Daarmee komt er eindelijk aandacht voor deze relatief onbekende held van het verzet. Hij zamelde tijdens de Tweede Wereldoorlog miljoenen guldens in om onderduikers en stakers te ondersteunen.

  De Amsterdammer ‘Wally’, zoals hij in de wandeling heet, wordt geboren in 1906 in een befaamd geslacht van bankiers en ondernemers. Na de middelbare school kiest hij via de zeevaartschool op Terschelling voor een carrière in de koopvaardij. Hij brengt het tot tweede stuurman, maar moet in 1929 afhaken vanwege zijn slechte ogen. Via zijn oudere broer Gijs krijgt hij een baan bij een bank op Wall Street in New York. Na ruim een jaar zet hij zijn loopbaan in de banksector voort in Zutphen. Twee maanden voor de inval van de Duitsers in Nederland verhuist hij met zijn zwangere vrouw Tilly en hun twee kinderen naar Zaandam, waar hij firmant wordt bij het bankiers- en effectenkantoor Wed. J. te Veltrup & Zoon.

  In juli 1940 treedt hij toe tot de populaire Nederlandsche Unie, die vooral gezien wordt als een legale beweging tegen de gehate NSB, maar die ook omstreden is omdat ze zich neerlegt bij de Duitse bezetting. Van Hall brengt het enkele maanden later zelfs tot voorzitter van de lokale afdeling in zijn woonplaats. Wat hem vooral aanspreekt is dat de Unie af wil van de vooroorlogse verzuilde politieke partijen en naar consensus streeft.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen