• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2020

  Verenigd rond de rode rots

  Door: Twan van den Brand

  Vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog bombardeert de Britse luchtmacht tijdens oefeningen nog steeds het West-Duitse Helgoland. Veel Duitsers willen dat de Britten het eiland verlaten. Het oplaaiende nationalisme wordt aangewakkerd door de DDR.

  Konrad Adenauer is amper een jaar bondskanselier als hij zijn regering passeert en een geheim memorandum stuurt aan de Amerikaanse Hoge Commissaris in Duitsland, John McCloy. De kalender geeft dinsdag 29 augustus 1950 aan. De Bondsrepubliek is in opbouw, de westerse geallieerden houden controle, even verderop loert Moskou.

  Adenauer bepleit in het memorandum deelname van de jonge Bondsrepubliek aan de Europese Defensie Gemeenschap, waarover dan in andere hoofdsteden al regelmatig is gesproken. Frankrijk, Italië en de Benelux-landen denken na over een gezamenlijk leger. Amerikanen en Britten moedigen het aan. Adenauers voorstel behelst – als vanzelfsprekend – ook de herbewapening van westelijk Duitsland.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen