Home Dossiers Wederopbouw Verenigd rond Helgoland: de rode rots

Verenigd rond Helgoland: de rode rots

  • Gepubliceerd op: 22 juni 2020
  • Laatste update 25 mei 2023
  • Auteur:
    Twan van den Brand
  • 9 minuten leestijd
Helgoland
Cover van
Dossier Wederopbouw Bekijk dossier

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Historischnieuwsblad.nl? U bent al lid vanaf €1,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog bombardeert de Britse luchtmacht tijdens oefeningen nog steeds het West-Duitse Helgoland. Veel Duitsers willen dat de Britten het eiland verlaten. Het oplaaiende nationalisme wordt aangewakkerd door de DDR.

Konrad Adenauer is amper een jaar bondskanselier als hij zijn regering passeert en een geheim memorandum stuurt aan de Amerikaanse Hoge Commissaris in Duitsland, John McCloy. De kalender geeft dinsdag 29 augustus 1950 aan. De Bondsrepubliek is in opbouw, de westerse geallieerden houden controle, even verderop loert Moskou.

Meer lezen over de Wederopbouw? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Adenauer bepleit in het memorandum deelname van de jonge Bondsrepubliek aan de Europese Defensie Gemeenschap, waarover dan in andere hoofdsteden al regelmatig is gesproken. Frankrijk, Italië en de Benelux-landen denken na over een gezamenlijk leger. Amerikanen en Britten moedigen het aan. Adenauers voorstel behelst – als vanzelfsprekend – ook de herbewapening van westelijk Duitsland.

Hegoland na het Britse geweld in 1947.
Helgoland na het Britse geweld in 1947.

Als het plan publiek wordt, reageert een deel van zijn kabinet woedend op de Alleingang van de 74-jarige kanselier. Diens partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken, CDU’er Gustav Heinemann, treedt af. Het solistische optreden, maar vooral de gerichtheid op het Westen en de herbewapening zitten hem dwars. Heinemann gelooft nog in een herenigd en neutraal Duitsland in het hart van Europa.

Helgoland: verwoest militair steunpunt

Het plan van Adenauer verdeelt regering en parlement. Ook in het land wordt gediscussieerd. Bijvoorbeeld aan de oudste universiteit in Heidelberg. Daar gaat het op vrijdag 8 december in een discussie met studenten vooral over herbewapening. In de pauze constateert de 21-jarige economiestudent Georg von Hatzfeld dat het hoog tijd is voor protest – geweldloos natuurlijk. Hij heeft dan net René Leudesdorff (22) ontmoet, student theologie.

Ze besluiten samen actie te ondernemen op Helgoland. Op dat eiland in de Duitse Bocht duurt de oorlog voort. De Britten gebruiken het als oefenterrein voor hun explosievenexperts en bommenwerpers. Ze hebben de voormalige U-boothaven, een inmiddels verwoest militair steunpunt, nog altijd niet aan Duitsland teruggegeven. De inwoners van deze rode rots in de Noordzee zijn in 1945 geëvacueerd en snakken naar terugkeer.

Von Hatzfeld en Leudesdorff worden op 20 december 1950 vanuit Cuxhaven door een visserskotter overgezet, samen met twee verslaggevers van de Frankfurter Abendpost. Hun missie – ze hebben er codenaam ‘Tante Helga’ voor verzonnen – trekt veel aandacht, zeker als ze een week later bezoek krijgen van prins Hubertus zu Löwenstein. In diens kielzog reist een leger aan journalisten mee.

Actievoerder: – ‘Stop met bombarderen, geef het eiland terug’

Zu Löwensteins naam heeft kleur in binnen- en buitenland. Hij is ‘een overtuigd nationalist, excentriek, met een licht instabiel karakter’, rapporteert de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5 midden jaren dertig al eens. De in media en politiek actieve prins is in die tijd via Oostenrijk en Engeland uitgeweken naar Amerika, weg van de aanstormende nazi’s.

Tegen herbewapening

Alle politieke partijen in Duitsland, ook de communisten, bejubelen de bezetting van het eiland. Amper terug uit Helgoland juicht veroveraar Leudesdorff: ‘Dit is de eerste keer sinds de oorlog dat alle Duitsers het met elkaar eens zijn,’ bericht het Amerikaanse weekblad Time op 15 januari 1951.

De beide studenten zijn dan twaalf dagen terug en zijn met egards ontvangen, onder meer door parlementsvoorzitter Hermann Ehlers, partijgenoot van Adenauer. Zijn Bondsdag vraagt de Britten een maand later om teruggave van het eiland. Daar wapperen intussen de Duitse vlag en een exemplaar met de E van Europa.

Student Georg von Hatzfeld wil dat de Britten stoppen met bombarderen en Helgoland teruggeven.
Student Georg von Hatzfeld wil dat de Britten stoppen met bombarderen en het eiland teruggeven aan de bewoners.

Leudesdorff, die zijn avontuur beschrijft in Wir befreiten Helgoland, legt bij een andere gelegenheid nog eens uit: ‘We waren niet links, niet rechts, maar tegen herbewapening en voor één Duitsland. (…) Wat we wilden was ook: stop met bombarderen, geef het eiland terug aan de Helgolanders.’

De Duitsers hebben een historische liefde voor het nabije eiland in de Noordzee. Het is bezongen, beschreven en geschilderd, gebruikt en misbruikt. Niettemin wordt zowel de regering in Londen als Adenauer verrast door de dynamiek van het nationalisme.

Grootste niet-nucleaire explosie – Totaal verwoest

Helgoland ligt op een strategische plek in de Duitse Bocht en fungeert zowel in de Eerste als in Tweede Wereldoorlog als militaire uitvalsbasis. Adolf Hitler maakt er een vesting met U-bootbunkers van.

Na Britse bombardementen in april 1945 worden de bewoners geëvacueerd. Dat geldt ook voor krijgsgevangenen en dwangarbeiders die daar zijn ingezet. Onder hen enkele honderden Nederlanders.

De zwaarste klap volgt in vredestijd. Britse experts varen naar het eiland en verbinden tussen augustus 1946 en april 1947 6700 ton springstof zodanig met elkaar dat alles tegelijk kan exploderen. ‘Blow the bloody place up,’ luidt het bevel. Op vrijdag 18 april komt het tot de grootste niet-nucleaire explosie in de geschiedenis.

Helgoland blijft overeind, maar van de bebouwing resten slechts skeletten. De U-bootbunkers blijken vernietigd. Haven, wallen en de bunker waarin de bevolking schuilde voor het bombardement van 1945 zijn nog deels intact.

Het verwoeste eiland wordt op zaterdag 1 maart 1952 aan Duitsland overgedragen. Dat begint meteen met een wederopbouw, die meer dan tien jaar zal duren.

Het is een storm die aanwakkert door toedoen van het andere Duitsland, de DDR, en – verder naar het oosten – Jozef Stalins Sovjet-Unie. Zij spelen in op de gevoelens van onvrede die in de Bondsrepubliek ter linker- én ter rechterzijde leven, in de hoop Adenauers Westpolitik en de herbewapening te frustreren. Daartoe kapen ze de strijd om Helgoland.

Drie maanden cel

Op aanwijzing van de Genossen in Oost-Berlijn gaat eind februari 1951 in Hamburg de Deutsche Bewegung Helgoland aan het werk. Deze wordt al snel geïdentificeerd als een communistische organisatie, die nieuwe actievoerders ronselt onder werklozen, studenten, radicale vakbondsleden en antimilitaristen. De westelijke afdeling van de Freie Deutsche Jugend (FDJ) en ook de Kommunistische Partei Deutschlands (KPD) gelden als vanzelfsprekende leveranciers. Ze zijn medeoprichters van de beweging en vechten, tot ze midden jaren vijftig in het westen worden verboden, op allerlei manieren tegen Adenauers plannen. De regie van de campagne ligt in de DDR, de meeste actievoerders komen uit de Bondsrepubliek.

Op 23 februari is een zevenkoppige delegatie naar Helgoland gestuurd en daar enkele dagen later afgevoerd door een patrouilleboot met Britse officieren en Duitse agenten aan boord. Na de actie van Leudesdorff en de zijnen is ‘decreet 224’ uitgevaardigd: verboden het eiland te betreden. Daarom moeten de zeven in Lübeck voor een rechter verschijnen, een Britse. Zo is de naoorlogse ordening nog. De Hamburgse actieleider, kunststudent Hans-Peter Goettsche, draait voor drie maanden de cel in. De rest komt er met een voorwaardelijke straf vanaf.

Schande, bromt Neues Deutschland, de krant van het Oost-Duitse regime. Een straf opgelegd door een Britse magistraat in Duitsland, dat deugt sowieso niet. Het druist in tegen ‘de eensgezinde wil van het Duitse volk’. In de westerse kranten, de Nederlandse incluis, komt het accent vooral op ‘communisten’ te liggen.

Met alle egards – De bezetters worden ontvangen door de Bondsdag

Hun bemoeienis lijkt averechts te werken. Oppositieleider en SPD-leider Kurt Schumacher, die Adenauer eerder nog wegzette als ‘Bundespräsident der Alliierten’, heeft een grotere hekel aan het communisme dan aan de kanselier. Zijn stelling: ‘Zo gauw communisten zich van een groot ideaal of een goede gedachte meester maken, wordt het vuil.’

Stalin als held

Op 26 februari 1951 laat de Britse regering Adenauer weten bereid te zijn de bombardementen te staken en het eiland terug te geven zo gauw een alternatief wordt aangereikt. Een halfjaar eerder was teruggave nog onbespreekbaar.

De ommezwaai is voor de DDR geen reden om de campagne op te schorten. Op zaterdag 31 maart gaat een volgende, grotere groep naar Helgoland. Daarvan maakt kantoorbediende Eva-Maria Bruhn deel uit, lid van de socialistische jeugdbeweging. De actie op Helgoland moet de Hamburgse met een voorwaardelijke veroordeling en baanverlies bekopen. Ze legt haar ervaringen vast in enkele schoolschriften, die bewaard zijn gebleven in een archief in haar geboortestad.

Bewoners zijn tegen – Twee delen niet herenigd

Helgoland ligt 60 kilometer uit de Duitse kust in de Noordzee, in de Duitse Bocht, schuin boven Hamburg. Het behoort tot de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

In feite gaat het om twee eilanden, die een kilometer uit elkaar liggen: een rood rotseiland en een duinengebied. Ze werden in 1720 door natuurgeweld gescheiden en meten samen slechts 1,7 vierkante kilometer. In 2011 stemde de bevolking van 1500 inwoners in een referendum tegen het voorstel om beide delen weer met elkaar te verbinden. Díé hereniging ging niet door.

De Britten veroverden Helgoland in 1807 op de Denen. Ze stonden het in 1890 af aan Duitsland. Dat was een uitvloeisel van het Zanzibar-verdrag, een akkoord waarin beide landen vooral afspraken maakten over hun belangen in Afrika.

In 1841, in de Brits tijd, schreef August Heinrich Hoffmann von Fallersleben op Helgoland ‘Das Lied der Deutschen’, sinds 1922 het Duitse volkslied. Tegenwoordig wordt alleen nog het derde couplet gezongen.

Helgoland trekt al lang massa’s toeristen. Vanwege de (oorlogs)geschiedenis, de bijzondere flora en fauna, de status van kuuroord met schone lucht, én omdat aankopen belastingvrij zijn.

Een consortium met onder meer wetenschappelijke instellingen als partners opende vorig jaar een groot testcentrum voor maritieme technologie op het eiland.

Met haar 16 jaar is Eva-Maria de jongste van het stel. Een ansichtkaart toont haar met wapperende haardos, staande op een zeilschip op weg naar Helgoland. Op de achterkant van de kaart staat: ‘Eva-Maria Bruhn, lid van de delegatie jonge vredesactivisten die in april 1951 op het eiland landde uit protest tegen de bombardementen door Britse vliegtuigen op Helgoland en die door de Adenauer-politie werd gearresteerd en in de gevangenis geworpen.’

De tiener is een dankbare figurant. De kaart met haar foto wordt die zomer uitgegeven ter gelegenheid van de derde Wereldspelen voor jongeren en studenten, de Weltfestspiele. Zij is een van de eregasten in Oost-Berlijn. Eva-Maria toert op uitnodiging van de regering twee maanden door de DDR.

Bij de overdracht van Helgoland op 1 maart 1952 worden de vlaggen gehesen van SleeswijkHolstein, de WDR, Helgoland en de Europese Beweging (met de klok mee).
Bij de overdracht van Helgoland op
1 maart 1952 worden de vlaggen gehesen van SleeswijkHolstein, de WDR, Helgoland en de Europese Beweging (met de klok mee).

Tijdens de reis schrijft ze een brief aan Jozef Stalin. Het is haar innige wens ‘deze grote leider eens te leren kennen. Hij is ons voorbeeld.’ Een andere held, DDR-president Wilhelm Pieck, krijgt van haar de groen-rood-witte vlag van Helgoland.

Kostbare herrijzenis van Helgoland

Op het eiland blijft het een komen en gaan van actievoerders. De campagne wordt bovendien verbreed. Op 5 maart 1952 gaat in het Oost-Berlijnse Theater der Freundschaft de voorstelling Kampf um Helgoland in première, geschreven door Peter Martin Lampel. Hij is een omstreden kunstenaar uit het westen van Duitsland, oud-lid van de NSDAP en haar militante Sturmabteilung (SA), een politiek zwabberaar. In de Bondsrepubliek is Lampel uitgekotst.

Zijn voorstelling betreft – de titel verraadt het al – een bezettingsactie. Op de bühne legt ene Klaus uit dat het de actievoerders ‘niet alleen om een paar rode rotsen gaat, maar uiteindelijk om vrede op het Duitse grondgebied en ook om vrede voor de hele wereld’.

DDR-jeugdboek: – ‘Adenauer wil ons aan de Amerikanen verkwanselen’

Later dat jaar verschijnt van Lampel ook het kinderboek Helgolandfahrer, een afgeleide van het toneelstuk. Als de bezetters op het eiland landen en het door bommen verwoeste kerkhof ontdekken, zegt een van hen: ‘Dat moet Adenauer als eerste zien, die wil ons aan de Amis (Amerikanen, red.) verkwanselen. Hij moet de graven bekijken en zijn verantwoordelijkheid nemen.’

Het toneelstuk Kampf um Helgoland gaat in première nadat het eiland door de Britten is overgedragen. Die overdracht had namelijk al plaats op 1 maart 1952.

Neues Deutschland motiveert de aanhoudende bemoeienis van de DDR met de kwestie als volgt: ‘De afgedwongen teruggave bewijst welke krachten de vastbesloten wil van alle patriotten kan losmaken (…). De Duitse patriotten eisen nu: nooit meer bommen op Helgoland! Zij zullen erover waken dat het eiland een vredige en gelukkige toekomst tegemoet kan zien.’

Een paar dagen later sart Stalin het Westen met het voorstel om alsnog een verenigd en neutraal Duitsland in het midden van Europa te vormen. Dat wordt door geallieerden noch Adenauer serieus genomen.

De Europese Defensie Gemeenschap zal er niet komen – het Franse parlement ligt in 1954 dwars –, maar de Bondsrepubliek krijgt een warm onthaal in het Westen. Het door oorlog en vrede verschroeide Helgoland herrijst ten koste van miljoenen D-marken. De Britse bommenwerpers oefenen voortaan op Grosser Knechtsand, een hoge zandbank in de Waddenzee. En de Duitse hereniging? Daarop blijft het wachten tot 3 oktober 1990.

Meer weten:

  • Heligoland (2017) door Jan Rüger.
  • Der grosse Plan. Alltag und Herrschaft in der DDR 1949-1961 (2014) door Stefan Wolle.
  • Flaggenwechsel auf Helgoland (2002) door Michael Herms.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 7/8-2020

Dossier Wederopbouw

Mijnwerkers in Limburg
Mijnwerkers in Limburg
Artikel

Nederland zat te springen om kolen en mijnwerkers

De Duitse politie wil deze week het dorpje Lützerath ontruimen om een kolenmijn uit te breiden. Na de oorlog ontstond er in Nederland een grote vraag naar kolen. Wie in de mijnen wilde werken, werd in de watten gelegd. Twintig jaar later stonden deze ‘koempels’ met lege handen.

Lees meer
De moord op Frits Schallenberg
De moord op Frits Schallenberg
Artikel

De moord op Frits Schallenberg

De avond voor hij een belangrijke slag probeerde te slaan in zijn speurtocht naar duistere zaken uit oorlogstijd, kwam Frits Schallenberg om het leven. Werd de Haagse sjacheraar vermoord om een groot complot af te dekken? ‘Het lijk dreef vooroverliggend drie meter uit de kant. Het lichaam noch de kleding vertoonden sporen van geweld. Het...

Lees meer
Executies na de Tweede Wereldoorlog
Executies na de Tweede Wereldoorlog
Artikel

Executies na de Tweede Wereldoorlog: Juliana en de Vier van Breda

152 oorlogsmisdadigers worden na de Tweede Wereldoorlog ter dood veroordeeld. Maar het kabinet-Schermerhorn-Drees vreest dat de bevolking te veel executies niet zal kunnen dragen en roept op tot ‘terughoudendheid’. Toch komt Drees in conflict met koningin Juliana. Zij ontwikkelt, al dan niet onder invloed van Greet Hofmans, een steeds grotere aversie tegen de doodstraf. ‘Zojuist!...

Lees meer
Hoe de Amerikanen de Europese Unie pushten
Hoe de Amerikanen de Europese Unie pushten
Artikel

Hoe de Amerikanen de Europese Unie pushten

De eenwording van Europa is deels van Amerikaanse makelij. In de jaren vijftig streefde Washington naar een federatie van West-Europese staten, die sterk genoeg zou zijn om een Sovjetaanval te weerstaan – zonder Amerikaanse hulp. Het kind Europa moest op eigen benen gaan staan, maar klampte zich vast aan moeder Amerika’s rokken. Nooit meer oorlog...

Lees meer