• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2015

  Mijnwerkers in Limburg

  Stoer, sterk en sociaal

  Door: Paul van der Steen

  Na de oorlog zat Nederland te springen om kolen. Wie in de mijnen wilde werken, werd in de watten gelegd. Twintig jaar later stonden deze ‘koempels’ met lege handen.

  Kolen waren onmisbaar voor de wederopbouw

  De kolen moesten de grond uit, en snel! Om de motor van Nederland na de Tweede Wereldoorlog weer aan de praat te krijgen was brandstof nodig. Diep in de bodem in Limburg lagen grote voorraden steenkool. Daar had Nederland geluk mee, want het had een schreeuwend tekort aan deviezen. Het was onbetaalbaar geweest om alle kolen te importeren.

  De Limburgse mijnen waren vrijwel onbeschadigd uit de oorlog gekomen, maar ze produceerden te weinig. In het najaar van 1944 – het zuiden was toen al bevrijd – haalden ze slechts 12 procent van de vooroorlogse productie. En een jaar later zaten de mijnen nog maar op de helft van hun oude niveau.  
   

  Ook duizenden Polen, Hongaren en Joegoslaven gingen aan de slag in de Limburgse mijnen

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen