Home Dossiers Amerikaanse presidenten Van Sinatra tot Taylor Swift: beroemdheden geven stemadvies

Van Sinatra tot Taylor Swift: beroemdheden geven stemadvies

  • Gepubliceerd op: 8 februari 2024
  • Laatste update 12 feb 2024
  • Auteur:
    Frans Verhagen
  • 7 minuten leestijd
Frank Sinatra en Kennedy
Cover van
Dossier Amerikaanse presidenten Bekijk dossier

Taylor Swift heeft 276 miljoen Instagram-volgers, is miljardair en wint Grammy na Grammy. Maar kan de populaire artiest er ook voor zorgen dat Joe Biden de verkiezingen wint door hem te steunen als presidentskandidaat? Biden hengelt naar haar endorsement, terwijl Trumps Republikeinen haar invloed alvast proberen te ondermijnen. En dat terwijl beroemdheden bij eerdere presidentsverkiezingen zelden zichtbare invloed hadden.

Trump-aanhangers vrezen dat Taylor Swift de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Democratisch voordeel kan beslissen als ze haar volgers oproept om op Biden te stemmen. Complotdenkers beweren zelfs dat haar relatie met American football-speler Travis Kelce een hoax is: een vooropgezet plan van de Democraten, die ervoor gaan zorgen dat Kelce’s team de Superbowl wint, zodat het koppel tijdens een live-uitzending voor miljoenen televisiekijkers zijn steun voor Biden kan uitspreken.

Meer historische context bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Ondertussen bijten de presentatoren van Fox News Swift toe dat ze zich niet met de politiek mag bemoeien. ‘Geloof alsjeblieft niet alles wat Taylor Swift zegt,’ vroeg nieuwslezer Sean Hannity zijn kijkers. Soms wordt de toon zelfs dreigend. Volgens Hannity kan de zangeres maar beter ‘twee keer nadenken’ voor ze zich in de politieke arena begeeft.

Taylor Swifts relatie met een NFL-speler zou een Democratisch complot zijn

In de Amerikaanse politiek zijn endorsements door celebrities niets nieuws. Het is altijd plezierig als beroemdheden zich achter jouw politieke kandidaat scharen, of als ze zich juist tegen de opponent keren. Maar historisch gezien is er weinig bewijs dat die steun Amerikanen ook werkelijk overhaalt om op een kandidaat te stemmen. Toen Donald Trump in 2022 in Florida lunchte met de rapper en Holocaustontkenner Ye en de neonazi Nick Fuentes, leverde dat geen stemmen op. Veelzeggend over de Trump-aanhang: het stootte ook weinig Trumpies af.

Steun van Sinatra

Dat wil niet zeggen dat de steun van artiesten, zangers, acteurs of mediapersoonlijkheden, het Amerikaanse equivalent van bekende Nederlanders, helemaal zonder betekenis is. In het verleden was de zanger Frank Sinatra bijzonder actief op politiek gebied. Vanwege zijn Italiaanse achtergrond – hij was een kind van immigranten – was het nauwelijks verrassend dat Sinatra de New Deal steunde. Hij was nadrukkelijk aanwezig in de verkiezingscampagnes van Franklin Roosevelt, Harry Truman en Adlai Stevenson, de Democratische presidentskandidaat in 1952.

Frank Sinatra en Eleanor Roosevelt
Frank Sinatra en voormalig First Lady Eleanor Roosevelt in 1960.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

In 1960 voerden Sinatra en zijn collega-artiesten van de Rat Pack ook nog actief campagne voor Kennedy. Daarna bekoelde de liefde enigszins. De zanger was beledigd dat president Kennedy tijdens een bezoek aan Palm Springs in 1962 niet bij hem logeerde, maar bij collega Bing Crosby. Kennedy’s overweging was de reden voor Sinatra’s woede: de crooner had vermeende banden met de georganiseerde misdaad. De combinatie Italië en Las Vegas riepen altijd die verdenking op.

Mogelijk was Sinatra’s aankondiging dat hij in 1972 op Richard Nixon zou stemmen wel van invloed op weifelende kiezers. Maar zijn Democratische tegenstander George McGovern had grotere problemen dan het ontbreken van Sinatra’s steun. De populaire Elvis Presley, een nitwit op politiek gebied, kwam langs bij president Nixon in diens anti-drugscampagne. Toch is het onwaarschijnlijk dat Presleys optreden ook maar één kiezer beïnvloedde. 

Sinatra was beledigd dat Kennedy niet bij hem logeerde

In de jaren zestig hadden musici uit de popwereld een legendarische afkeer tegen het establishment. Steun of geen steun maakte volgens hen geen verschil; de uitkomst was volstrekt voorspelbaar. De steun voor Republikeinen vanuit de wereld van de countrymuziek was wel een gegeven. Al moeten we wel vaststellen dat Taylor Swift, afkomstig uit Tennessee, in die  omgeving ooit haar carrière begon.

Hip-hop voor Obama

Heeft een endorsement ooit verschil gemaakt in een verkiezingsstrijd? Het probleem is natuurlijk hoe je zoiets meet. Gaat iemand zeggen dat hij of zij op een kandidaat heeft gestemd omdat een celebrity dat ook deed? Onwaarschijnlijk.

Als het effect van beroemde steun ergens zichtbaar was, dan was het in de Obama-campagne van 2008. Toen sprak de koningin van zwart Amerika, televisiepersoonlijkheid Oprah Winfrey, zich al in mei 2007 uit voor de presidentskandidaat. Ze was ook niet te beroerd om met Barack en Michelle Obama campagne te voeren.

Het lijdt geen twijfel dat haar endorsement in dit geval wel degelijk verschil maakte: zwarte kiezers kregen nog eens voorgeschoteld hoe uniek Obama’s kandidatuur was en wat een kans dit was om een Afro-Amerikaan tot president te kiezen. Maar zouden die zwarte kiezers zonder Oprah niet naar de stembus zijn gekomen? Niemand die het weet.

De combinatie van een mooie slogan en een verzameling bekende musici zorgde datzelfde voorjaar voor een superhit van will.i.am, de leider van The Black Eyed Peas. Een aantal artiesten, voornamelijk zwarte Amerikanen, zongen op een hip-hop manier een tekst die in zijn geheel bestond uit quotes van Obama. Nadat Obama de voorverkiezingen in New Hampshire had verloren, sprak hij daar een toespraak uit met het thema ‘Yes We Can’. Will.i.am en andere celebrities zongen de woorden van Obama’s speech in een zwart-wit-video, die naar schatting al meer dan 22 miljoen keer bekeken is.

Politieke endorsements zijn belangrijker en aantoonbaar succesvoller dan die van celebrities. In maart 2008 lieten senator Ted Kennedy en Caroline Kennedy, de dochter van JFK, weten dat zij Obama steunden tijdens de Democratische voorverkiezingen. Het was een doodsklap voor Hillary Clinton. In 2020 won Joe Biden de voorverkiezingen in South Carolina dankzij de steun van afgevaardigde Jim Clyburn, en kon hij van daaruit de nominatie verkrijgen.

Aan de andere kant won Donald Trump in 2016 de voorverkiezingen terwijl niemand van de politieke of maatschappelijke elite hem steunde. Integendeel. Het kan verkeren: inmiddels durft geen Republikein zich meer tegen de oud-president te keren. De paar die het wel doen, baren opzien. En of zij kiezers beïnvloeden, staat te bezien.

Swifties naar de stembus

Zou het verschil maken als Taylor Swift open en bloot verklaarde dat ze Joe Biden steunt? Met haar 276 miljoen volgers trekt ze zeker de aandacht. Maar je mag betwijfelen of ze Trump-aanhangers kan overhalen om de ene cultheld te laten vallen voor de andere. De Biden-campagne neemt het zekere voor het onzekere: de president probeert haar over te halen om hem openlijk te steunen –  wat toch al waarschijnlijk is, want dat deed ze in 2020 ook.

De kracht van een endorsement van Taylor Swift mag niet worden onderschat

Veel belangrijker dan het uitspreken van steun waren Swifts acties in 2020 en 2022 om haar Swifties – ze is vooral populair bij Amerikanen onder de veertig – te overtuigen zich te laten registreren en naar de stembus te gaan. Haar oproep maakte een meetbaar verschil: op National Voting Registration Day kwamen er 35.000 nieuwe kiezers opdagen op Vote.org. Als jongeren het verschil gaan maken bij de verkiezingen in 2024, zoals ze dat deden in 2020 en 2022, dan mag de kracht van een endorsement door Taylor Swift niet worden onderschat.

Je mag hopen dat de groeiende economie, de lage werkloosheid, het Republikeinse disfunctioneren en de persoon Trump voldoende redenen zijn om op Biden te stemmen. Maar waarom zouden de Democraten niet de hulp inroepen van de populairste zangeres ter wereld? Baat het niet dan schaadt het niet.

Openingsbeeld: Frank Sinatra en John F. Kennedy. Bron: ANP.