• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2022

  Een dubieuze martelaar

  De mislukte aanslag van Claus von Stauffenberg

  Door: Eric Palmen

  Als een held ging Claus von Stauffenberg de geschiedenis in. Hij was geëxecuteerd na een mislukte aanslag op Hitler, de beroemde ‘Operatie Walküre’. Maar wilde hij werkelijk de democratie herstellen? Zijn eigenlijke motieven bleken niet zo verheven.

  In de ochtend van 20 juli 1944, klokslag zeven uur, vertrekt van vliegveld Rangsdorf in Berlijn een Heinkel He-111 naar het hoofdkwartier van Adolf Hitler in Oost-Pruisen, de Wolfsschanze in Rastenburg. Aan boord bevinden zich Claus Schenk graaf von Stauffenberg en zijn adjudanten Werner von Haeften en Hellmutt Stieff. Het is een beslissende dag in hun leven. In de aktekoffer van Stauffenberg bevinden zich twee bommen van elk een kilo.

  Om halftwaalf meldt Stauffenberg zich bij zijn opperbevelhebber, veldmaarschalk Wilhelm Keitel. Een klein uur later betreedt hij de bunker van het oppercommando. Stauffenberg vraagt of hij zich mag opfrissen voordat hij de stafkamer binnengaat. Haeften helpt hem de zuurcapsule kapot te drukken waarmee de ontsteking op scherp wordt gesteld, maar dat lukte slechts bij één bom.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen