• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Een certificaat bewees dat je pestvrij was

  Nieuws

  Door: Geertje Dekkers

  De ene na de andere pestgolf trof Antwerpen in de zestiende eeuw. Om de ziekte buiten te houden bedacht de stad stapels regels over isolatie en quarantaine. En er kwamen schriftelijke bewijzen dat de drager pestvrij was.

  ‘In dit huis heeft niemand de pest gehad.’ Certificaten met deze strekking waren gewild. In de havenstad kwam de pestbacterie steeds opnieuw binnen, zo beschrijft auteur Michael Pye in zijn recente boek Antwerpen. De gloriejaren. Om het aantal doden in te perken stelde het stadsbestuur regels op, waarvan sommige doen denken aan huidige coronamaatregelen.

  ‘Uit huizen waar de pest was uitgebroken mocht aanvankelijk één persoon naar de markt om boodschappen te doen,’ legt Pye uit, ‘en later helemaal niemand meer. Dan moesten de buren helpen.’ Ook werd het in tijden van pest verboden om etentjes met meer dan tien mensen te organiseren. Scholen gingen dicht en reizigers uit pestgebieden moesten in quarantaine voor ze Antwerpen in mochten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen