• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Chinese ‘oorlog’ tegen het virus

  Nieuws - Historisch Nieuwsblad 11/2021

  Door: Geertje Dekkers

  Het Chinese volk voert oorlog tegen het coronavirus, zeggen de autoriteiten. Alle burgers moeten hun uiterste best doen deze oorlog te winnen, in het belang van de wederopstanding van China.

  Dit verhaal past in een lange traditie, zegt Vincent Chang, historicus van modern China aan de Universiteit Leiden. ‘Je ziet het al sinds 1840, tijdens de Eerste Opiumoorlog. Toen werd China, dat zichzelf eeuwenlang had gezien als centrum van de wereld, geconfronteerd met sterkere westerse machten. Sindsdien is de boodschap dat China achterop is geraakt bij de westerse wereld en een inhaalslag moet maken.’ Daarbij komt een bepaald narratief met enige regelmaat terug: China staat op een kantelpunt in deze inhaalrace, en alle burgers moeten samenwerken om alle obstakels uit de weg te ruimen die dit rechtvaardige streven belemmeren.

  Dergelijke ideeën inspireerden onder meer de nationalistische revolutionair Sun-Yatsen (1866-1925). Een vergelijkbaar verhaal klonk ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Chinezen vochten tegen de Japanse bezetter, en nadien onder Mao. ‘Tijdens de Grote Sprong Voorwaarts, rond 1960, vond Mao dat China binnen een paar jaar Engeland moest inhalen als industriemacht en vervolgens ook de VS. Dat bleek natuurlijk een utopie, maar alle Chinezen moesten op dat punt één front vormen.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen