• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2021

  De comeback van MacArthur

  Door: Koen Vossen

  Aanvankelijk faalde de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur in de oorlog tegen Japan. Pas toen hij het strijdtoneel naar de Filippijnen verlegde, ging het beter. Al duurde het gevecht tegen Japan daardoor langer en vielen er meer slachtoffers. Maar de overwinning droeg uiteindelijk bij aan zijn heldenreputatie.

  Weinig Amerikanen hebben zo’n heldenontvangst gekregen als Douglas MacArthur. Toen de generaal met zijn onafscheidelijke Popeye-pijp op 17 april 1951 aankwam in San Francisco, stonden honderdduizenden Amerikanen langs de weg te wachten. In New York werd hij binnengehaald met de grootste Ticker Tape Parade ooit, in Chicago en Milwaukee bracht hij grote menigten op de been en zijn toespraak in het Congres in Washington werd maar liefst vijftigmaal onderbroken door staande ovaties. Veel Amerikanen hoopten dat deze veelvuldig gedecoreerde oorlogsheld de verguisde president Harry S. Truman zou opvolgen.

  Diezelfde Truman was verantwoordelijk voor de terugkeer van de 71-jarige MacArthur naar de Verenigde Staten. De Democratische president had MacArthur op 11 april 1951 op staande voet ontslagen als generaal van de troepenmacht van de Verenigde Naties in de Korea-oorlog. MacArthur had voor de zoveelste keer orders van de president genegeerd door te pleiten voor een voortzetting van de oorlog tegen communistisch China, waarbij hij zelfs het gebruik van atoomwapens niet schuwde. Mede onder druk van zijn Europese bondgenoten, die vreesden voor een te grote Amerikaanse focus op Azië, besloot Truman daarop de generaal naar huis te sturen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen