• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2013

  Keizer Hirohito (1901-1989)

  Door: Judith Stalpers

  De vorige keizer van Japan was uitermate flexibel in zijn opvattingen. Tot ver in 1945 was Hirohito een van de aanjagers van het militarisme en de agressieve politiek van zijn land. Na de capitulatie draaide hij om als een blad aan de boom.

  Toen Hirohito op 29 april 1901 in Tokio ter wereld kwam, was hij voorbestemd om in de voetsporen te treden van zijn grootvader, keizer Meiji (1868-1912). Zijn eigen vader Yoshihito was kroonprins, maar lichamelijk en geestelijk uitermate labiel. Het was hoogst twijfelachtig of hij ooit keizer kon worden. De Japanners ontvingen Hirohito dan ook met veel enthousiasme: het voortbestaan van de oudste dynastie ter wereld was verzekerd.

  Oppermachtige shogun

  Die geestdrift voor het keizerlijk huis was in Japan indertijd een nieuw fenomeen. Tot 1868 wisten de meeste Japanners niet eens dat het land een keizer had, omdat de shogun, de hoogste militair leider, oppermachtig was. Maar onder Meiji werd Japan snel een moderne natiestaat met de keizer in het centrum van de macht.

  De ideologie van de kokutai, de ‘nationale essentie’, vormde daarvoor de basis. Er ontstond een cultus rond de keizer, die werd geacht als een vader te zorgen voor zijn kinderen. Het volk moest het verhaal in ere houden dat de keizer een directe afstammeling was van zonnegodin Amaterasu. Indien nodig moesten Japanners deze mythe rond de keizer zelfs met hun leven verdedigen, zo kregen ze op school ingeprent. De vergeten cultus rond deze zonnegodin – shinto – werd verheven tot staatsreligie.

  Onder keizer Meiji groeide het achterlijke eiland uit tot een militaire grootmacht die eerst China en daarna Rusland versloeg. Dat laatste maakte in eigen land, maar ook in het Westen, enorme indruk. Japan had immers een Europese, blanke grootmacht bedwongen. Na deze veroveringen nam het nationalisme extreme vormen aan. Dat was een reactie op de vijandigheden van westerse mogendheden die protesteerden tegen Japans aanwezigheid in het Chinese Mantsjoerije.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen