Home Alle artikelen

Alle artikelen

Een overzicht van de artikelen die we recent hebben gepubliceerd.

De ontdekking van proteïne zorgde in de negentiende eeuw ook al voor een ware hype. Bestuurders en wetenschappers zagen er de oplossing in voor het slechte dieet van arbeiders. Maar ook slimme reclamemakers gingen met het product aan de haal, en proteïne werd een statussymbool voor de middenklasse.

Eeuwenlang voorzagen veel mensen in hun eigen voedselvoorziening. Ze hielden wat kippen en een varken, gebruikten de opbrengst van het land en hadden een moestuintje. Vorstelijk was het dieet niet. Maar via granen, groenten, peulvruchten en dierlijke producten als eieren, zuivel en een beetje spek kwam het grootste deel van de bevolking aan haar eiwitten. Het dieet van de welgestelde en machtige klasse kende meer vetrijke voeding en kostbare dierlijke eiwitten zoals rund, hertenvlees en gevogelte.

Meer historische context bij het nieuws van vandaag?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief van Historisch Nieuwsblad.
Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

De Industriële Revolutie doorbrak dit patroon. Mensen trokken massaal van het platteland naar de stad om in fabrieken te werken. Door de lange werkdagen en de krappe woningen hadden arbeiders weinig ruimte en tijd om in hun eigen voedsel te voorzien en maaltijden te bereiden. Houdbare ingrediënten, zoals granen, werden de hoofdmoot van het voedingspatroon.

Bestuurders en wetenschappers waren van mening dat het dieet van de arbeidersklasse van een beroerde kwaliteit was. Dat zou haar productiekracht ondermijnen. En ze waren bang dat ze zonder een gezonde beroepsbevolking geen sterk leger op de been zouden kunnen brengen.

Eiwit kreeg een magische bijklank

Het zou arbeiders vooral schorten aan proteïne, een macronutriënt waarvan wetenschappers het bestaan aan het eind van de achttiende eeuw al hadden blootgelegd. Het was de Nederlandse scheikundige Gerrit Jan Mulder (1802-1880) die er in 1838 voor het eerst de naam ‘proteïne’ aan gaf in een wetenschappelijke publicatie. Zelf sprak hij meestal van het Latijnse ‘primarius’, vrij vertaald ‘superieur’.

Mulder betoogde dat proteïne een enkele substantie was en als enige ten grondslag lag aan al het dierlijke weefsel. Daardoor kreeg eiwit van meet af aan een magische bijklank. In 1847 schatte de Nederlander in dat een arbeider per dag een ons proteïne nodig had. Tegenwoordig geldt de aanbeveling van ongeveer de helft.

Gerrit Jan Mulder bedacht het belang van proteïne en eiwit
Portret van Gerrit Jan Mulder uit 1882.

De ‘eiwittheorie’ van Mulder werd in wetenschappelijke kringen snel ontzenuwd. Toch zat hij er niet ver naast. Naast vet en koolhydraten – de andere twee macronutriënten – is proteïne inderdaad een belangrijk bouwblok van dierlijk weefsel. De scheikundige zat vooral verkeerd met zijn gedachte dat eiwit een enkele substantie is. In werkelijkheid gaat het om een omvangrijke klasse aan verschillende goedjes, die een complexe wisselwerking kennen met andere nutriënten en de stofwisseling.

Via invloedrijke wetenschappers annex ondernemers, zoals de Duitse scheikundige Justus von Liebig (1803-1873), maakte het woord ‘proteïne’ de stap buiten de academische bubbel. Von Liebig ging er onterecht vanuit dat spierbewegingen alleen door eiwitten aangedreven konden worden. Hij had een bedrijf in blokjes vleesextract, dat ver na zijn dood samenging met een ander bedrijf en werd overgekocht door Unilever. Von Liebig beweerde dat zijn product goed was voor de gezondheid van de arbeider en verkocht zijn naam aan kookboeken en advertenties voor ‘gezonde’ voeding. Daarin sijpelde zijn kijk op proteïne door.

Liebig maakt reclame voor eiwit en vleesextract
Franse reclame voor Von Liebigs vleesextract.

In brede kringen hield het imago van eiwit als wondernutriënt stand. Proteïne, mannelijke kracht en vlees raakten in de publieke verbeelding onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook raakte langzaam maar zeker het nutritionisme in zwang. Steeds meer mensen bepaalden wat de pot schaft op basis van de afzonderlijke voedingsstoffen die een maaltijd te bieden had. Zo sloop de angst om te weinig eiwitten te verorberen naar binnen.

Proteïne, mannelijke kracht en vlees raakten onlosmakelijk met elkaar verbonden

Startschot

Maar vlees bleef voor veel mensen te duur en melk, waarin ook aardig wat proteïne zit, bracht het risico op rundertuberculose met zich mee. Een uitvinding in het laatste decennium van de negentiende eeuw bood uitkomst: een methode om caseïne uit melk te halen en te drogen. Het halffabricaat kwam van pas bij de vervaardiging van verf, maar werd ook gebruikt in de eerste eetbare eiwitpoeders. Het was het startschot van een ware proteïnehype in Noordwest-Europa en Noord-Amerika.

Vooral over de situatie in het Verenigd Koninkrijk is veel bekend. Daar openden restaurants gespecialiseerd in eiwitrijke gerechten en boden winkels chocoladerepen, koekjes, havermout, pudding en cacao verrijkt met proteïne aan. Twee eiwitpoeders streden om de gunst van de klant: Plasmon en Emprote. Plasmon was groter en kon meer uitgeven aan reclame dan de concurrent. Zo was er een Plasmon-kookboek, met recepten voor aardappelpuree, Yorkshire pudding en rundvleessoep. In die soep zat geen vlees, maar wel een aantal scheppen eiwitpoeder.

Kookboek van Plasmon.
Een van de kookboeken van Plasmon uit 1904. Afkomstig van de bibliotheek van de University of Leeds.

De kranten stonden vol met advertenties die de veronderstelde gezondheidsvoordelen en de verbluffende superioriteit van de twee producten benadrukten. Daarvoor werden aanbevelingen van soldaten, dokters, atleten, onderzoekers, kookboekenschrijvers en zelfs hoogwaardigheidsbekleders van stal gehaald: ‘The Lancet zegt dat de toevoeging van Plasmon aan gewone voeding de voedingswaarde verhoogt tot een hoge en betrouwbare graad,’ ‘Antarctische ontdekkingsreizigers overleven op Plasmon’, ‘Plasmon wordt gebruikt door de koninklijke familie.’

Daarnaast waren er allerlei quasiwetenschappelijke, cijfermatig uitgedrukte gezondheidsclaims. Chocolademelk van cacao met Plasmon zou net zo voedzaam zijn als tien kopjes reguliere chocolademelk. Zonder aan te geven waarvoor de cijfers precies stonden, kwam het eiwitpoeder uit de bus als topproduct: ‘Melk 14 procent, oesters 18 procent, eieren en vis 26 procent, rund 48 procent en Plasmon 90 procent’. Emprote zou als ‘masterfood’ maar liefst drie keer zo krachtig zijn als vlees in het opbouwen van spiermassa. De poedertjes werden ook wel ‘flesh-formers’ genoemd.

Meer historische context bij het nieuws van vandaag?

Meld u aan voor de gratis nieuwsbrief van Historisch Nieuwsblad.
Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Reclamemakers stelden Plasmon en Emprote voor als wondermiddel dat goed was voor zo ongeveer alle aspecten van de menselijke gezondheid. Plasmon werd in een advertentie afgebeeld als fundament van de gehele gezondheidspiramide. Die liep van spieren, weefsel, botten en bloed onderaan, via sterke zenuwen, een alert brein en een actief lichaam middenin, naar energie, vitaliteit en een lang leven aan de top. Ook Emprote zette breed in op ‘lijf, hersenen en zenuwen’.

Reclamemakers stelden Plasmon en Emprote voor als wondermiddel

Influencer avant la lettre

Scheikundig gezien waren Emprote en Plasmon identieke producten. Ze maakten ook gebruik van dezelfde marketingtechnieken. Zowel Emprote als Plasmon richtte zich op de sportieve mannelijke consument, want sportende of zwetende vrouwen golden als aanstootgevend. Toch verschilden hun verhalen op belangrijke punten van elkaar.

De oprichter en het boegbeeld van Emprote was de Britse tennisspeler Eustace Hamilton Miles (1868-1948). Hij was sportief gebouwd maar niet overdreven gespierd, en propageerde een vegetarisch dieet. Miles koppelde Emprote aan uithoudingsvermogen en fitheid en richtte zich op wielrenners, atleten en zwemmers. Als een influencer avant la lettre opende hij verschillende restaurants en levensmiddelenwinkels en bracht hij boeken en tijdschriften uit.

Plasmon stond voor een heel andere levensstijl en schoonheidsideaal. Het uithangbord van het merk was de spierbundel Eugen Sandow (1867-1915), die in Koningsbergen was geboren als Friedrich Wilhelm Müller. Hij was een absolute ster en geldt als de grondlegger van de bodybuilding. Voordat hij een aantal ‘sterkste man’-wedstrijden won, organiseerde de Pruis in 1901 in de Royal Albert Hall de allereerste grote bodybuildingwedstrijd. Sandow liet zich in allerlei krachtige poses frequent op de gevoelige plaat leggen als Griekse god. Vaak droeg hij daarbij Romeinse sandalen en een strak broekje (soms met tijgerprint), of een gympak met diepe halsuitsnijding.

Sandow liet zich in krachtige poses op de gevoelige plaat leggen als Griekse god

Net als Miles bouwde Sandow een indrukwekkend imperium op. Hij opende fitnessscholen, reisde de wereld af om zijn trainingsmethode te verspreiden, en speelde in een aantal korte experimentele films. Daarin liet hij, zonder geluid en in zwart-wit, zijn spieren rollen. De bodybuilder publiceerde tijdschriften, pamfletten en boeken. In The Gospel of Strength uit 1902 schreef Sandow dat ‘we het gevaar lopen een ras van mensen te worden wiens enige fysieke inspanning zal bestaan uit het indrukken van knoppen en het draaien aan hendels.’

Eugen Sandow maakt reclame voor proteïne
Eugen Sandow in 1894.

Het ging bij Plasmon veel meer om klassieke masculiniteit. Daar hoorde een sterk, mooi en geblokt lichaam bij. In sommige reclames van het merk figureerde een cartoonversie van Sandow in lendendoek. De ene keer tilde hij met één arm en staand op een klassieke zuil een aantal Plasmon-aanbevelingen de lucht in, de andere keer was hij druk aan het hameren of beitelen. Mede door het grotere budget en de grote faam van Sandow werd het verhaal van Plasmon dominant.

Marketing toen en nu

Een overeenkomst tussen de hype van de negentiende eeuw en die van nu is de marketing. Op productverpakkingen, in reclames en op websites spelen vaak hetzelfde soort blokkerige lettertypes en geometrische vormen de hoofdrol, staat het woord ‘proteïne’ in de schijnwerpers, wordt precies aangegeven hoeveel een product daarvan bevat en wemelt het van de gezondheidsclaims. In 2024 waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat er veel misleidende claims de ronde doen bij eiwitrijke producten.

Groeiend nationalisme

Beide eiwitpoeders vonden rond 1900 gretig aftrek, maar niet zozeer bij de arbeidersklasse die het volgens bestuurders en wetenschappers juist nodig had. Daarvoor waren de poeders en de proteïne-verrijkte levensmiddelen te duur. Proteïneproducten waren vooral iets hips waarmee status- en gezondheidsbewuste mensen uit de middenklasse graag gezien wilden worden. Ze toonden ermee aan dat ze goede Britse burgers waren. Sommige commentators baalden op een gegeven moment van de obsessie met eiwit en spraken van ‘proteïne-slaven’.

Commentators baalden van de obsessie en spraken van ‘proteïne-slaven’

Met het gestaag groeiende nationalisme en de toenemende populariteit van het sociaal-darwinisme was de bezorgdheid over het dieet van de arbeidersklasse rond de eeuwwisseling bepaald niet afgenomen. De Boerenoorlog van 1899 onderstreepte voor het Verenigd Koninkrijk op pijnlijke manier de noodzaak van een weldoorvoede bevolking. Alleen met veel pijn en moeite versloegen de Britten de twee opstandige Boerenrepublieken in Zuid-Afrika. Ze hadden grote moeite gehad om voldoende rekruten te vinden die gezond en sterk genoeg waren om te vechten.

Een onderzoekscommissie wees naar een tekort aan proteïne als oorzaak. Dat kon volgens de onderzoekers maar met twee dingen samenhangen: armoede of de ‘achteruitgang van het Britse ras’. Tot beleid om het euvel aan te pakken kwam het niet. De overheid was terughoudend om direct in te grijpen in het voedingspatroon van burgers. In de koloniën greep de kolonisator wel in, en schreef bijvoorbeeld de omvang en de inhoud van het rantsoen van arbeiders voor.

Guerilla's tijdens de Boerenoorlog.
Guerilla’s tijdens de Boerenoorlog.

Pas na de Eerste Wereldoorlog maakte de overheid er werk van. Ze zette beleid op om het dieet van de Britse bevolking te verbeteren, en bracht voorlichting in omloop over aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen. Tegelijkertijd luwde de proteïnehype. Dat had er niet zozeer mee te maken dat eiwit uit de gratie raakte. Andere voedingsmiddelen stalen de show. Voedingsreclames onderstreepten nu bijvoorbeeld de gezondheidsvoordelen van vitaminen. Welke voedingsmode bovendrijft, is volgens de bekende Amerikaanse voedingsjournalist Michael Pollan het resultaat van een continue strijd tussen de drie macronutriënten.

Zeker na de Tweede Wereldoorlog had de consument in het Westen een rijker dieet ter beschikking dan ooit te voren. Schraalheid was verleden tijd, en dus ook de bovenmatige focus op proteïne. Andere doelen dienden zich aan, zoals gewicht verliezen via voeding met weinig vet en suiker. In de jaren zestig en zeventig borrelde de aandacht voor eiwitten wat op, al was dat vooral gericht op de niet-westerse wereld.

Proteïne voor ontwikkelingslanden

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw stelden westerse landen zich ten doel om de honger in het zuidelijk halfrond te stillen. Ze voegden bijvoorbeeld eiwitpoeder uit vis toe aan brood dat ze naar ontwikkelingslanden stuurden. Tot de oliecrisis van 1973 waren oliebedrijven op zoek naar allerlei nieuwe manieren om voedingsmiddelen te produceren. Zo experimenteerden ze met het kweken van eetbare bacteriën op ruwe aardolie. De proef leverde een smaakloos eiwitpoeder op, dat nooit is gebruikt als voedsel voor mensen. Wel belandde het spul in dierenvoeding.

De laatste jaren zorgt de onvergankelijke magische bijklank ervoor dat proteïnerijk eten weer in het middelpunt van de aandacht staat. De parallellen met de hype van de negentiende eeuw zijn treffend. In supermarkten en online winkels is het aanbod van eiwitpoeders en talloze proteïne-verrijkte producten enorm. De verkoop wordt aangejaagd door reclames, schreeuwende productverpakkingen en geblokte influencers. Het schoonheidsideaal dat zij daaraan verbinden, lijkt vooral terug te grijpen op de traditie van Eugen Sandow. De veronderstelde wondernutriënt is terug van (nooit) weggeweest.

Met dank aan Tamsin Blaxter (University of Oxford) en Lauren Alex O’Hagan (Open University en Örebro Universitet)

Meer weten:

  • Iedereen is aan de proteïne, maar bijna niemand heeft al die extra eiwitten nodig (Trouw, 21 mei 2025) door Laurens Bluekens.
  • The perfect man: the muscular life and times of Eugen Sandow, Victorian strongman(2011) door David Waller vertelt het levensverhaal van de man achter Plasmon.
  • Primed for power: a short cultural history of protein (2022) door Tamsin Blaxter en Tara Garnett beschrijft de brede gevolgen van de ontdekking van proteïne.

Poster van een voorstelling van Eugen Sandow, die eiwit aanprijst
Poster van een voorstelling van Eugen Sandow, die eiwit aanprijst
Artikel

De eiwit-hype is niet nieuw: kijk maar naar 1900

De ontdekking van proteïne zorgde in de negentiende eeuw ook al voor een ware hype. Bestuurders en wetenschappers zagen er de oplossing in voor het slechte dieet van arbeiders. Maar ook slimme reclamemakers gingen met het product aan de haal, en proteïne werd een statussymbool voor de middenklasse. Eeuwenlang voorzagen veel mensen in hun eigen...

Lees meer
Dordrecht tijdens de Sint-Elisabethsvloed
Dordrecht tijdens de Sint-Elisabethsvloed
Nieuws

Steden waren ongezond voor middeleeuwse boeren 

Toen het huidige Nederland vanaf de late Middeleeuwen verstedelijkte, nam het aantal mensen met luchtwegproblemen toe. Niet alleen in de stad, maar ook op het platteland. Dat blijkt uit het proefschrift The air we breathe, waarop Maia Casna onlangs in Leiden promoveerde. Casna onderzocht botten uit de periode 470-1850 op sporen van onder meer chronische...

Lees meer
Natuurbeschermers door Kristian Mennen
Natuurbeschermers door Kristian Mennen
Interview

‘Activisten kochten zelf natuurgebieden om ze te beschermen’

Tussen 1930 en 1960 stagneerde de natuurbescherming in Nederland. Door verschillende crises en de Tweede Wereldoorlog was de Nederlandse natuur onderaan de politieke agenda beland. In Natuurbeschermers beschrijft natuurhistoricus Kristian Mennen activisten die zich niet uit het veld lieten slaan en aandacht bleven vragen voor de Nederlandse flora en fauna.  Wanneer kwam er aandacht voor...

Lees meer
Troepen van Hamas
Troepen van Hamas
Artikel

Israël financierde Hamas: de vijanden hadden elkaar nodig

Rechtse Israëlische politici en Hamas hebben elkaar groot gemaakt, schrijft journalist Maurice Blessing. Beide partijen hadden elkaar jarenlang nodig om aan de macht te blijven. Tot voor kort ondersteunden Israëlische regeringen Hamas daarom zelfs financieel. Toen Israël in 1967 de Westoever en Gazastrook veroverde, besloot het de Moslimbroederschap te steunen, een antikoloniale beweging die zich...

Lees meer
Presentatie van het nieuwe nationaal embleem van Syrië
Presentatie van het nieuwe nationaal embleem van Syrië
Artikel

Syrië verwijst met hernieuwd symbool naar legendarische veldslag

Nu dictator Bashar al-Assad is verjaagd, presenteert Syrië een herontwerp van het nationale symbool: een gouden adelaar. Daarmee wil interim-president Ahmed al-Sharaa ‘een brug slaan tussen het verleden en de toekomst’. Met de adelaar verwijst hij naar een beroemde slag in 634 toen moslims de Byzantijnen versloegen en Damascus veroverden. Aan het begin van de...

Lees meer
Cas Oorthuys demonstreert na de bevrijding hoe hij illegaal fotografeerde
Cas Oorthuys demonstreert na de bevrijding hoe hij illegaal fotografeerde
Recensie

Indringende foto’s van het laatste oorlogsjaar

Onlangs namen René Kok en Erik Somers na ruim 45 jaar afscheid van het NIOD, waar ze onderzoek deden naar visuele bronnen over de bezetting en menig fotoboek samenstelden. Hun afscheidsboek is De ondergedoken camera, met iconisch werk van een verzetsgroep van fotografen.   Het is onmogelijk om níét aan de kinderen in Gaza en Darfur...

Lees meer
Een grijsaard wordt bestolen in de Middeleeuwen
Een grijsaard wordt bestolen in de Middeleeuwen
Recensie

Dievenland: boek over oplichters en moordenaars in de Middeleeuwen

Janna Coomans schreef een levendig boek over middeleeuwse criminelen. Ook bij relatief lichte vergrijpen dreigden voor hen strenge straffen. Toch eindigde niet iedereen aan de strop of met zijn hoofd op het hakblok.  In aflevering 51 van de Historische BoekenCast vertelt Janna Coomans over haar onderzoek. Voor Dievenland gebruikte Janna Coomans tot nu toe onbekende...

Lees meer
Ilja Leonard Pfeijffer
Ilja Leonard Pfeijffer
Interview

Ilja Leonard Pfeijffer: ‘De waarheid staat op achterstand’

Schrijver en classicus Ilja Leonard Pfeijffer neemt met een bronnenboek afscheid van Alkibiades, de hoofdpersoon uit zijn veelgeprezen roman. Hij werkt inmiddels aan een verhaal over de vervagende scheidslijn tussen feit en fictie. ‘Daarbij ga ik iets doen wat ik nog nooit heb gedaan: sciencefiction schrijven. Ik ben een Star Trek-fan.’    Het wordt tijd dat...

Lees meer
Scène uit Anak Indië
Scène uit Anak Indië
Recensie

Anak Indië laat zien: Indische Nederlanders zijn doorzetters 

Driehonderdduizend Indische-Nederlanders, Molukkers en Peranakan-Chinezen repatrieerden na de Tweede Wereldoorlog uit Nederlands-Indië, en later Indonesië, naar Nederland. Anak Indië. In Nederland door omstandigheden laat zien hoe het hun verging.  Weten Nederlanders echt zo weinig over Nederlands-Indië? Anak Indië begint met een fragment uit het tv-programma De slimste mens, waarin kandidaten de vraag ‘Wat weet je...

Lees meer
Wij brachten de wildernis tot bloei
Wij brachten de wildernis tot bloei
Recensie

Streng gereformeerde Nederlanders trokken de Amerikaanse wildernis in

In de negentiende eeuw stichtten streng gereformeerde Nederlanders nederzettingen in de VS. Daar legden ze hun manier van leven op aan de inheemse bevolking en de natuur.  ‘De ploeg van den landbouwer gaat bestendig voort zonder bloedstorting het Vasteland te overwinnen; steden en Staten komen, als bij toverslag, tevoorschijn uit den boezem der Westelijke wildernissen;...

Lees meer
Rutte en Schoof verwelkomen de Spaanse premier Sánchez op de NAVO-top
Rutte en Schoof verwelkomen de Spaanse premier Sánchez op de NAVO-top
Opinie

De verzorgingsstaat maakt ons óók weerbaar 

Laat hogere defensie-uitgaven niet ten koste gaan van de verzorgingsstaat, waarschuwt historicus.

Lees meer
Babyboomers groeien op met Dr. Spock 
Babyboomers groeien op met Dr. Spock 
Artikel

Babyboomers groeien op met Dr. Spock 

Na de oorlog brachten miljoenen Amerikaanse ouders hun kinderen groot met de opvoedbijbel Baby and Child Care van Dr. Benjamin Spock in de hand. Ze waren blij met zijn pleidooi voor een ontspannen, liefdevolle opvoeding. Maar conservatieven vonden dat hij een hele generatie had veranderd in watjes, die te beroerd waren om in Vietnam te...

Lees meer
Loginmenu afsluiten