• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2009

  Zo kwam de AOW tot stand

  De noodwet van Drees

  Door: Lambert Giebels

  Toen Willem Drees in 1946 de basis legde voor de AOW, moest hij veel politieke weerstand overwinnen. Zijn partijgenoot en minister van Financiën Lieftinck vreesde een onherstelbare aanslag op de schatkist. De katholieke coalitiegenoten verzetten zich tegen een staatspensioen. Over de uitkeringsgerechtigde leeftijd van 65 sprak niemand.

  Je zou haast denken dat Drees over voorkennis beschikte toen hij in 1946 de Noodwet Ouderdomsvoorziening indiende. Drees zelf heeft bijna veertig jaar geprofiteerd van de AOW, die door zijn noodwet werd ingeluid. De ‘Noodwet Drees’, zoals hij de geschiedenis is in gegaan, is hecht verankerd in het collectieve geheugen. Hij markeert het begin van de verzorgingsstaat, die sociale zekerheid zou bieden ‘van de wieg tot het graf’.

  Drees zelf heeft twee voorgangers aangewezen die het pad naar een ouderdomsvoorziening geëffend hebben: Sybe Talma en Piet Aalberse. Talma koppelde in de Invaliditeitswet van 1913 ouderdom en invaliditeit aan elkaar: 70-jarigen werden geacht invalide te zijn. Afhankelijk van de ingelegde zegels zouden zij een bescheiden ouderdomsrente ontvangen. Voor degenen die in 1913 nog geen zegels hadden kunnen sparen, voorzag een overgangsregeling ‘in een kosteloze uitkering van overheidswege’ – een eerste doorbraak naar wat een ‘staatspensioen’ zou gaan heten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen