• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2006

  Wat er terechtkwam van politieke vernieuwing sinds de jaren zestig

  Door: Bas Kromhout

  'Wij zijn geen politici,' verklaarden de oprichters van D'66. Toch zouden ze op den duur tot het politieke establishment gaan behoren, net als de rebellen van Nieuw Links. Een overzicht van politieke vernieuwing tot 2006: van de oproerkraaiers in de jaren zestig tot het Paasakkoord van 2005.

  'Een verzameling van vreemdsoortige antiquiteiten, die zich als hoogste doel hebben gesteld zich zo lang mogelijk te laven op het spreekgestoelte.' Zo typeert het 27-jarige PvdA-partijbestuurslid Jan Nagel de Tweede Kamer der Staten-Generaal in 1966. Nagels uitspraak is tekenend voor het ongeduld van een jonge generatie, die op dat moment staat te rammelen aan de poorten van de macht.  Zoals vaak wanneer een nieuwe heerserskaste de vorige komt aflossen, wordt de aanspraak op de macht verpakt in idealisme.

  Twee zaken staan voor dergelijke nieuwkomers bij voorbaat vast. Eén: de zittende elite is ingeslapen, verkalkt en doof voor de stem van 'het volk', dat zij niet langer meer vertegenwoordigt. Zij moet verdwijnen. Twee: de troonpretendenten zelf zijn jeugdig en vitaal, verstaan de behoeftes en de uitdagingen van de moderne tijd wel en hebben daar een passend antwoord op. Deze pretentie wordt steevast samengevat in het woordje 'nieuw', uiteraard in directe tegenstelling tot alles wat 'oud' is: de Nieuwe Orde, Nieuwe Politiek.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen